Nema ništa ljepše od mirisa domaće juhe koji se širi kuhinjom i vraća u djetinjstvo provedeno kod bake na selu. Kuhanje domaće juhe, na prvu, čini se jedan od najjednostavijih kulinarskih zadataka. Međutim, pravi znalci znaju da u rukavu ipak moraju imati nekoliko aseva za kuhanje savršene domaće juhe. Nije dovoljno u lonac ubaciti povrće, meso, malo soli, puno vode i staviti kuhati. Ove trikove vrijedi znati.

Kuhanje na previsokoj temperaturi

Zbog manjka vremena zna nam se dogoditi da se “iskaljujemo” na namirnicama. Kuhanje juhe na maksimumu neće vas daleko odvesti. Povrće bi moglo biti prekuhano, a meso presuho. Juha se mora krčkati i to na način da se tijekom kuhanja na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića.

Pjena

Na juhi se nakon što zakuha može stvoriti pjena, osobito u onoj s mahunarkama, korjenastim povrćem i mesom. Pjenu je najbolje odstraniti žlicom. U suprotnom pjena će pokvariti okus juhe i utjecati na aromu.

Voda je dovoljna

Iako je neko nepisano pravilo da u juhu stavljamo pileću ili goveđu kocku, ona može biti ukusna i bez nje. Juha napravljena od vode s pravim omjerom začina može biti itekako ukusna. Kako bi pred kraj kuhanja pojačali aromu, pravi “majstori od kužine” savjetuju dodavanje malo kore parmezana.

Pravi omjer soli

Ponekad iz prve nije lako pogoditi pravi omjer soli. Dok kuhate juhu, s vremena na vrijeme, probajte je kako bi pogodili dobru količinu začina. Više vjerujte svojim okusnim pupoljcima nego receptu.

Prekuhavanje povrća

Greška je odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom staviti i povrće. Povrću treba manje da se skuha nego mesu. Stoga ga je potrebno dodavati postepeno u juhu. Odmah na početku možete staviti luk, celer i meso, a zadnjih pola sata mrkvu i ostalo povrće.

Nakon finog ručka s domaćom juhicom male i velike ukućane možete razveseliti slatkim iznenađenjem.

[PROČITAJTE JOŠ: Ferrero rocher: Ukusne kuglice gotove za manje od pola sata]