Pranje i sušenje kose, pogotovo ako je ona duža, često predstavlja zadatak za koji treba odvojiti vremena. Stoga su mnoge žene rješenje pronašle u suhom šamponu, koji u tren oka rješava višak masnoće u kosi i daje joj volumen, te lakše oblikovanje frizure. Međutim, i ovo naizgled savršeno rješenje ima „dvije strane medalje“. Brojni stručnjaci složili su se kako nije riječ o bezazlenom proizvodu, te da suhi šampon može ostaviti posljedice po našu kosu.

Suhi šampon – zapravo i nije riječ o šamponu

Klasični šamponi uz pomoć vode djeluju tako da uklanjaju nečistoće poput ljuskica kože s površine skalpa i masnoća, ostavljajući kosu ali i kožu glave čistom. Stoga mnogi stručnjaci smatraju kako je naziv „suhi šampon“ pomalo zbunjujuć, budući da ovaj proizvod ne djeluje na jednak način. Čak i ako kosa nakon njegove upotrebe djeluje čisto, ona to nije i svejedno je potrebno oprati ju na klasičan način. Suhi šampon može tek produžiti vrijeme između dva pranja kose običnim šamponom.

Ono što suhi šampon zapravo radi jest upijanje masnoće s korijena kose i skalpa. Njegovo nanošenje na kosu gotovo trenutno upija višak masnoće i kosa se čini mekom i podatnom, te jednostavnom za oblikovanje. Onima koji imaju tanku i ravnu kosu koja se brzo masti, suhi će šampon podariti i trenutan volumen.

Skrivene opasnosti

Kao i u svemu, i u korištenju ovog brzog rješenja trebalo bi imati mjeru. Suhi šampon doista ima prednosti kada ste u gužvi i jednostavno ne možete posvetiti toliko vremena pranju, sušenju i oblikovanju kose. No, isto tako, njegova upotreba ne bi smjela prijeći u naviku, a klasično pranje kose i dalje bi trebala biti osnova njene pravilne njege.

Upravo osobe s tankom kosom, kojima se naizgled čini kako im ova vrsta šampona daje toliko željeni volumen, u najvećoj su opasnosti od neželjenih nuspojava. Kod ovakve vrste kose, mnogo više suhog šampona dolazi u izravan doticaj sa skalpom nego što je to slučaj kod guste ili kovrčave kose. Određeni sastojci suhih šampona mogu izazvati alergijske reakcije, ali i “začepiti” folikule, odnosno korijen dlake što može usporiti rast kose, ali i onemogućiti njeno obnavljanje.

Uz to, koliko god dobro iščešljali kosu nakon nanošenja suhog šampona, na skalpu će i dalje biti njegovih ostataka, pomiješanih s masnoćom koju je upio iz kose. Iako se čestice šampona golim okom često ne mogu vidjeti, one su ipak tu, a ukloniti ih može jedino temeljito pranje klasičnim šamponom i ispiranje vodom.

Zamjena za klasično pranje ne postoji

Suhi šampon pranje može odgoditi eventualno za dan – dva, no nikako ne bi smjelo zamijeniti klasično šamponiranje, ističu dermatolozi. U slučaju da vam se kosa izrazito masti i prisiljeni ste ju često prati, bolje je rješenje posegnuti za neutralnim šamponima. Na tržištu postoji zaista velik broj šampona koji uklanjaju nečistoće, a istovremeno su blagi i dermatološki podnošljivi. Uz to, kada god imate vremena, preporučljivo je kosu sušiti prirodno, na zraku, umjesto sušilom za kosu. Vruć zrak samo će potaknuti izbijanje masnoće.

U slučaju da i dalje ne želite odustati od bržeg rješenja koje nudi suhi šampon, važno je nakon nekoliko mjeseci njegovog korištenja napraviti pauzu u trajanju od barem mjesec dana. Uz to, poželjno je pronaći proizvod koji je organski i antialergijski. Nakon nanošenja suhog šampona također je važno barem nekoliko minuta prolaziti četkom kroz kosu, kako biste u što većoj mjeri uklonili njegove ostatke sa skalpa. Vaša će frizura izdržati još dva dana, no tada je vrijeme za klasičan šampon i ispiranje nečistoća vodom.