Navečer se otuširamo, odjenemo čistu pidžamu i legnemo u krevet. Rijetko razmišljamo koliko je dana točno prošlo od kad smo promijenili posteljinu. Ona se uvijek čini više čista nego prljava baš zato što u nju liježemo više-manje uvijek čisti i nakon večernje higijene. Mnogi od nas nisu sigurni koliko često treba prati plahte, jastučnice, prekrivače, deke i posteljinu koju navlačimo na poplun. Oni koji imaju tu nesreću pa pate od alergija peru je često, jer oni znaju što se nalazi u nitima i tkanini u koju se zamatamo kad idemo spavati, a ne nalazi se ništa lijepo.

Koji i kakvi “stanari” žive u našoj posteljini?

To ovisi o stanju čistoće u kojem se nalazi spavaća soba i navikama koje imamo (jedemo li u krevetu, spavaju li kućni ljubimci s nama, da li ju redovito provjetravamo i čistimo i slično).

Kada bi mikroskopom povećali floru i faunu koja živi na našoj posteljini, tamo bi sigurno pronašli sljedeće – mrtve stanice ljudske kože, grinje, prašinu, kosu i dlake, u manjoj količini i spore plijesni, mrtve stanice kože i dlaku kućnih ljubimaca. Ako često otvaramo prozor u posteljinu se zavuče i pelud te ulične nečistoće iz zraka.

Alergolozi i drugi stručnjaci stoga preporučuju da prostor u kojem spavamo bude što čišći i uredniji. Reklo bi se u minimalističkom, skandinavskom stilu i jednostavnom za čišćenje. To znači minimum namještaja, bez tepiha, zastora, razbacane odjeće i bez pretrpavanja stvarima koje na sebe navlače nečistoće.

Koliko često trebamo prati posteljinu?

Minimalno jednom tjedno ili jednom u dva tjedna (ako su uvjeti u spavaćoj sobi čisti), na visokoj temperaturi. Ako imate sušilicu ona će  uz pranje još dodatno i uspješnije “ubiti” prašinu, grinje i bakterije. Dio njih će eliminirati deterdžent, ali sigurni smo da je flora i fauna uklonjena tek kad ju podvrgnemo temperaturama od 90 – 95 C.