Od trenutka kad prvi puta ugleda i u naručje primi svoju bebu, život žene, odnosno majke mijenja se zauvijek. Zvuči kao klišej koji smo tisuću puta čuli, ali to je zapravo i jedna ogromna istina. Život majke se mijenja ne samo zato što se sada mora brinuti za jedan novi život i što beba postaje centar njezina svijeta, već i zato što se u njezinu mozgu događaju vrlo zanimljive promjene. Nove neuronske veze koje se stvaraju u mozgu mama osjeća kao snažnu energiju, obožavanje, ljubav i uzbuđenje koje se čine veći od života samog, ali se pojavljuju i neki novi, često iracionalni strahovi i tjeskobe.

“Znamo da je evolucijski vrlo važno da djeci pružimo podršku da odrastu i postanu produktivni članovi društva. Zbog te podsvjesne spoznaje i fizičkih promjena kroz koje žena prolazi tijekom trudnoće, ne iznenađuje da se u mozgu nakon poroda događaju vrlo značajne promjene, a upravo to je pokazalo i naše istraživanje”, kazala je dr. Pilyoung Kim, profesorica psihologije na Sveučilištu u Denveru.

Ona zapravo govori o temeljnim neurološkim krugovima u mozgu koji su dizajnirani na način da pružaju podršku roditeljstvu i njegovanju potomaka.
“Te promjene u mozgu počinju u trudnoći i nastavljaju se u razdoblju nakon poroda”, kaže Kim.

Prvo, imate tzv. krugove nagrade u mozgu. Kao što dr. Kim objašnjava, postoji niz regija u našoj glavi koje su povezane jedne s drugima i komuniciraju kroz različite razine neurotransmitera dopamina. Dopamin se popularno naziva “hormon sreće” i vrši direktan utjecaj na naše raspoloženje, san, osjećaj zadovoljstva, učenje, sposobnost da se fokusiramo i koncentriramo i tako ispunjavamo ciljeve, utječe na naše motoričke funkcije, te pamćenje.
Područje mozga zaduženo za nagradu aktivira se kad ugrizete u veliki, sočni burger ili vodite ljubav sa svojim partnerom.

“Za roditelje, krugovi nagrade u mozgu su posebno osjetljivi na njihovu bebu”, objašnjava dr. Kim.

Bez obzira što beba činila, bilo pozitivno ili negativno, mamin dio mozga za osjećaj zadovoljstva (nagrade) postaje aktivan. Ako je beba mirna, smije se i guguće, mama reagira na takvo bebino ponašanje pokazivanjem ljubavi, privrženosti i oduševljenja. Ako beba plače, nemirna je i nešto ju tišti, mama također odmah reagira i poseže za bebom. U oba slučaja radi se o vrlo intenzivnom i snažnom emocionalnom odgovoru. To je ono kad mame kažu da bi sve napravile za svoju bebu i to je apsolutna istina. Zašto? Jer je svaki trenutak s bebom za mamu nagrada i služi kako bi se ojačala emocionalna veza s bebom. To ne znači da je mami zabavno kad beba plače, ali njezin mozak je izmijenjen i plakanje ju ne iritira, ne smeta, već ga ona interpretira kao poziv da utješi bebu i za to dobije nagradu koja je za mamu uvijek – zdravlje, zadovoljstvo i sigurnost njezina djeteta.

Kad beba zaplače u maminu se mozgu aktiviraju i one regije koje će joj pomoći u kontroli emocija, empatiji i donošenju odluka. Drugim riječima, mozak se premrežuje na način da pomaže mami da se snosi s vlastitim stresom i da se može posvetiti potrebama svoje bebe. Istraživanja pokazuju da novi roditelji pokazuju više brige i panike oko bebina zdravlja te se osjećaju manje samopouzdano kao roditelji, no upravo ti mehanizmi u mozgu pomažu umanjiti te negativne osjećaje. I oni se s mjesecima, kako beba raste, doista smanjuju (posebno s drugim, trećim i svakim sljedećim djetetom).

Ukratko, mozak majke stvara važne neuronske veze kako bi se povezala sa svojim djetetom za cijeli život. To su dokazala mnoga istraživanja, a dala su nam i objašnjenje zašto dijete nikada ne može ništa napraviti, a da bi izgubilo maminu ljubav i pažnju. Ne može ju izgubiti jer ona je duboko premrežena u maminu mozgu, a time i cijelom njezinom biću.