Pohano meso ili kako ga od milja volimo zvati “pohanci” uvijek je rado viđen gost na dječjem tanjuru. Iako znamo da nije riječ o najzdravijem obroku na svijetu, pohanom mesu teško odolijevamo. Najčešće ga pečemo u tavi u dubokom ulju, ali ako niste znali, pripremiti ga možete i u pećnici, piše gastro.hr. Meso će vam biti mekanije, sočnije, ali i što je najvažnije zdravije, jer se peče u vlastitim sokovima, a ne u dubokoj masnoći. Postupak je jednak kao i kad meso pripremate za pohanje u tavi, a jedina je razlika što ga nakon paniranja premažete s malo ulja pa stavite na lim obložen papirom za pečenje.

Kako bi meso ostalo mekano i sočno, odresci ne smiju biti predebeli ni pretanki. Nemojte ih “ubijati” batom, samo ih malo jače pritisnite nožem ili težom posudom. Odreske potom posolite i popaprite, uvaljajte ih u brašno, jaja i na kraju u krušne mrvice. Kupujete li krušne mrvice, obavezno pročitajte sastav jer ponekad imaju nepotrebne dodatke. Ako imate vremena, najbolje je da ih pripremite kod kuće od starog kruha koji ste osušili i samljeli.

Nakon što ste panirali meso, poprskajte ga ili premažite s uljem ili s malo rastopljenog maslaca. Premjestite ga u lim obložen papirom za pečenje pa pecite oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Ne zaboravite – na polovici pečenja okrenite meso!

Mesna torta: recept za obilan, ukusan i jeftin obrok