Ne postoji točan odgovor na pitanje kada bi trebalo prestati dojiti. Ovaj korak ovisi isključivo o majci i djetetu, i u potpunosti je individualan. Kada majka zaista odluči da je vrijeme da prestane dojiti mališana, njeno će tijelo proći kroz neke promjene prije nego što se vrati na “ono staro”.

I dok su neke promjene itekako očekivane, neke će možda i iznenaditi majku, pogotovo kad se radi o prvom djetetu. Osim fizičkih promjena, mnoge će žene tako biti nespremne na one psihičke, na koje jednostavno ne mogu utjecati.

Promjene raspoloženja sasvim su normalne

Uznemirenost i tuga osjećaji su koje mnoge žene iskuse jednom kad prestanu dojiti. Oni se mogu javljati čak nekoliko tjedana nakon prestanka dojenja, te nisu neuobičajena stvar. Rezultat su ponajviše hormonalnih promjena koje ženino tijelo u ovom periodu prolazi.

Naime, tijekom trajanja dojenja, u tijelo se iz hipofize izlučuje hormon prolaktin. Ciljano su mu tkivo mliječne žlijezde, a uz poticanje laktacije, prolaktin opušta i smiruje cijelo tijelo. Prestankom dojenja prestaje i njegovo izlučivanje, što će za tijelo predstavljati svojevrstan šok. Stoga nije neobično da tu i tamo zaplačete, bez obzira na to što niste sigurno što vas je do suza zapravo dovelo.

Mlijeko ne nestaje “preko noći”

Iako ste odlučili kako je vrijeme za prestanak dojenja, to ne znači kako će zalihe mlijeka jednostavno nestati. Povremeno curenje mlijeka također je sasvim normalno. Kod majki koje su svog mališana redovito dojile, ovaj period može potrajati i do nekoliko mjeseci, te ne bi trebao biti razlog za zabrinutost.

Proces prestanka proizvodnje mlijeka tako ovisi o tome koliko ste često dojili. U slučaju da ste do samog kraja dojili bebicu više puta dnevno, tijelo će i nakon prestanka, u početku proizvoditi veće količine mlijeka, budući da je na to jednostavno naviklo. Ako ste, pak, postepeno smanjivali učestalost dojenja i tako prestali, očekuju se manje količine mlijeka, te bi laktacija trebala prestati nakon nekoliko tjedana.

Menstrualni ciklus

Za većinu majki, dojenje znači i period bez menstruacije. Prestankom dojenja, vrlo je vjerojatno kako će se menstrualni ciklus postepeno vratiti u normalu. Za to će trebati do nekoliko mjeseci.

Stručnjaci ovdje upozoravaju kako vrijeme dojenja ne znači i period u kojem žena ne može zatrudnjeti. Nekim se ženama menstrualni ciklus ponovno uspostavi i za vrijeme dojenja, te može doći do ovulacije koja u ovom periodu zapravo i nije očekivana.

Veličina grudi

Ono što će većina žena zapravo i očekivati jest  to da se s prestankom dojenja njihove grudi vraćaju na svoju “prirodnu veličinu“. Mliječne stanice, nemajući potrebu za proizvodnjom mlijeka, postupno se također smanjuju i povlače. Isto vrijedi i za zalihe masnoće koje se u grudima nakupljaju tijekom trudnoće.

Proces će potrajati do nekoliko mjeseci, nakon čega ćete ponovno biti na veličini grudi koju ste imali i prije same trudnoće. Ono što ćete moći primijetiti jest da su možda izgubile svoj originalni oblik, nakon što ste prošli kroz cijeli proces dojenja. Međutim, liječnici ističu kako su te promjene često minimalne, te se veće razlike u obliku značajnije mogu vidjeti tek nakon druge ili treće trudnoće i dojenja.