Upoznali ste muškarca svojih snova, odlučili ste se za njega udati i s njim sretno živjeti dok vas smrt ne rastavi. Bili ste svjesni činjenice da će vam ovaj “savršen plan” tu i tamo možda poremetiti koja nesuglasica ili neslaganje s partnerom. Međutim, ni na kraj pameti vam nije bilo da bi vašu bračnu harmoniju mogla narušiti upravo ona – svekrva. Nažalost, neke majke smatraju da nijedna žena za njihovog mezimca nije dovoljna dobra pa baš zbog toga nastaju nesuglasice između svekrva i snaha.

Najbolje taktike

Možda na prvu zvuči nevjerojatno, ali “mukama po svekrvi” odlučila se pozabaviti znanost. Istraživači s grčkog Sveučilišta Nicosia proučili su ukupno 41 taktiku koju žene i muškarci najčešće koriste kako bi pridobili partnerove roditelje. U istraživanju je sudjelovalo nekoliko stotina parova i roditelja iz Cipra i Grčke.

Od svih taktika uspostavilo se da su samo dvije najefikasnije. Prvo mjesto zauzela je taktika “ja sam prava osoba za vaše dijete” u kojoj osoba partnerovim roditeljima pokušava dokazati (na sve moguće načine) zbog čega je upravo ona idealan partner tj. suprug ili supruga za njihovog sina ili kćer. Na drugom mjestu našla se taktika “bez sukoba” u kojoj žena odnosno muškarac izbjegava reagirati na negativne komentare te izbjegava davati vlastite negativne komentare.

Najgore taktike

Znanstvenike s grčkog Sveučilišta zanimala je i druga strana priče pa su svojim ispitanicima postavili pitanje koje su se taktike pokazale najmanje efikasnima u međusobnim odnosima. Na prvom mjestu našla se taktika “zbližavanja” u kojoj se žena ili muškarac pokušava zbližiti s partnerovim roditeljima tako da im kupuje darove. Taktika “reci im koliko vrijedim” u kojoj osoba zahtijeva od partnera da uvjeri svoje roditelje da je ona savršena osoba za njega također se nije pokazala uspješnom.

Hrvatske svekrve

Taktike za osvajanje svekrve čini se da neće biti potrebne hrvatskim snahama. Naime, prije dvije godine provedeno je  istraživanje “Moja snaha i ja” portala Mojevrijeme.hr koje je ispitivalo 520 svekrva, a rezultati istraživanja pokazali su se zadovoljavajućima. Čak 65% svekrva svoj odnos sa snahom opisuje dobrim, za 17% svekrva taj je odnos čak fantastičan, a 18% svekrva misli da je taj odnos loš ili nikakav.

Samo 6% ispitanih svekrva misli da njihova snaha nije dobra supruga, dok ih 14% misli da je njihov sin „ipak mogao i bolje proći“ što se odabira životne družice tiče. 8% ispitanica je jasno reklo kako im snaha narušava odnos sa sinom, dok ih 13% nije moglo reći kakav je taj utjecaj. Da snaha nije „zlo koje se ispriječilo između majke i sina“ misli ostatak od 79% ispitanih svekrva.