Godišnje u Hrvatskoj od raka jajnika oboli 430 žena, a umre ih oko 320. Od raka vrata maternice na godinu umre oko 110 žena. Od raka dojke svake godine oboli 2700 žena, a umre ih više od tisuću.

Čulo se to na konferenciji za novinare koja je u organizaciji udruge „Nismo same“, a povodom “Lila tjedna”, održana u Hrvatskom novinarskom domu.

Lila tjedan je javno-zdravstvena akcija kojom ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe, već da vode brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Stoga ćemo se u Lila tjednu baviti ženama i tzv. ženskim bolestima: karcinomom dojke, jajnika i vrata maternice, naglasila je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge “Nismo same“, koja je i sama preboljela rak dojke.

Besplatno testiranje na HPV

U sklopu “Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja” KBC Zagreb od 14. do 18. svibnja organizira besplatno testiranje na humani papilloma virus (HPV) u Onkološkoj ambulanti Poliklinike – Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb. Testiranje će se vršiti svaki dan od 13 do 15 sati, traje svega nekoliko minuta i na pregled nije potrebno donijeti uputnicu. Svim ženama koje to nisu učinile u zadnje tri godine bit će napravljen i PAPA test.

Inače, HPV virus najčešći je uzročnik raka vrata maternice, a od njega u Hrvatskoj svaki treći dan umre jedna žena.  U spolno aktivnih žena pretpostavlja se da je postotak zaraženih oko 60 do 70 posto. Međutim, s vremenom se HPV može izliječiti, dok će 10 posto žena razviti invazivnu leziju vrata maternice. Najveći broj, dakle 90 posto infekcija HPV-om, spontano prolazi.

Najveći prijenos infekcija HPV-om događa se između 18. i 30. godine života. Infekcija HPV-om nema simptoma te se može otkriti isključivo uzimanjem cervikalnog otiska.

Infekcija HPV-om može uzrokovati karcinom cerviksa, vagine i vulve kod žena, karcinom penisa kod muškaraca, te karcinom anusa i grla kod muškaraca i žena.

Liječnici napominju da svi tumori nemaju klasične simptome, a kad ga otkrijemo on je već u uznapredovaloj fazi. Žene trebaju ići na preglede i onda kada su zdrave i kada nemaju nikakvih komplikacija. Najveći rizik za trajnu infekciju HPV-om imaju mlade djevojke koje rano stupaju u spolne odnose.

Može li se HPV prevenirati?

Apsolutna prevencija nije moguća, ali zato postoje mogućnosti za normalan spolni život i zaštitu od HPV-a, a to su pravilna upotreba kondoma koja štiti jednako kao i cjepivo.

Besplatno cijepljenje za osmaše

Tijekom deset godina provedbe programa cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao mjere prevencije raka vrata maternice, u Zagrebu je cijepljeno 4495 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovne škole. Od 2016. godine se u sklopu redovitog godišnjeg programa cijepljenje provodi u cijeloj Hrvatskoj i besplatno je za učenike osmih razreda.

Prijave za cijepljenje traju sve do kraja školske godine, a učenici čiji se roditelji odluče za cijepljenje prijavljuju se školskom liječniku koji potom nabavlja cjepivo. Prema podacima s kojima raspolažemo, odaziv na cijepljenje je tek 12 posto jer većina roditelja smatra da djeci cijepljenjem daju dozvolu za seks, da im cjepivo ne treba i da su daleko od spolnog aktivnog života. A da su naša djeca itekako spolno aktivna potvrđuje istraživanje prof. Štulhofera koje je pokazalo da dječaci u spolne odnose stupaju sa 16, a djevojke sa 17 godina.

[PROČITAJTE JOŠ: INTERVJU Dr. Anka Dorić: “Djeca znaju o spolnosti, čuju i vide mnogo više no što bismo željeli da znaju]