Korijen biljke mace, poznatije i kao Macca poznat je već tisućama godina zbog svojih ljekovitih i hranjivih svojstava. Ta svojstva sve više ističu i brojni nutricionisti koji ga uvrštavaju u plan prehrane. Maca (čita se maka) je biljka iz područja Anda, te je već godinama na popisu namirnica koje se svrstavaju u kategoriju superhrane. Maca se ističe i kao dodatak prehrani od kojeg velike koristi mogu imati upravo žene i potrebe njihovog organizma.

Maca kao ženski saveznik

Maca je biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua. Već prije nekoliko tisuća godina koristila se kao izvor energije i za jačanje tjelesne izdržljivosti. Znanstvenici su ovu čudesnu biljku svrstali među adaptogene – sredstva za bolju prilagodbu organizma. Ono u čemu se maca još ističe jest vraćanje hormona u savršenu ravnotežu.

Iako se njeno uvođenje u prehranu preporuča i ženama i muškarcima, postoje neki učinci koji će se više osjetiti na ženskom organizmu. Za početak, stručnjaci ističu njen učinak na plodnost. Budući da danas sve više žena ima poteškoća prilikom začeća, velik se broj njih odlučuje za rješenja iz prirode, a korijen mace spada u sam vrh ovog popisa. Ono što je dokazano je to da korijen mace ima mogućnost povećanja razine određenih hormona u hipofizi, koji mogu biti povezani s plodnošću.

Raspoloženje i energija

Ono na što maca još može imati utjecaj jest raspoloženje, odnosno česte promjene istog. Naime, zasićene masne kiseline koje maca sadrži dokazano pospješuju normalno funkcioniranje i zdravlje mozga, pa i dio zaslužan za promjene raspoloženja. Osim raspoloženja. stručnjaci tvrde kako njena učinkovitost na mozak seže i u druge njegove dijelove, poput onih za kognitivne funkcije i mogućnost racionalnog razmišljanja.

Vitamini, minerali i proteini koje maca sadrži u većim količinama na prirodan način podupiru energiju i izdržljivost organizma. Stoga je ova čudesna biljka i više nego poželjna u svakodnevnoj prehranu za vrijeme kroničnog proljetnog umora kojeg mnogi ljudi osjećaju.

Jačanje kostiju i konzumacija

Nadalje, čudesna maca može utjecati i na strukturu kostiju. Redovitom konzumacijom, pokazala su istraživanja, poduže se razina markera u tijelu koji se povezuju upravo sa čvrstoćom kostiju. U slučaju da u obitelji imate povijest bolesti poput osteoporoze, nikad nije loša ideja probati s rješenjem iz prirode.

Korijen mace na tržištu se može pronaći u nekoliko oblika. Najčešće je to prah, no mnogi ga konzumiraju i u obliku kapsula ili tableta. Maca prah podsjeća na okus kave, kakaa i cikorije. Najbolje ga je koristiti u kombinaciji s brašnom za pripremu kolača i peciva, a može se i jednostavno umiješati u razne napitke, onako kako vam najviše odgovara.