Platneni ulošci u posljednje su vrijeme postali nezaobilazna tema u ženskim krugovima. Sve se češće o njima priča na kavama, ali i u različitim grupama na društvenim mrežama. Mišljenja su kao i uvijek podijeljena i mogu se čuti kojekakvi komentari. Neke žene platnene uloške koriste već godinama i jako su zadovoljne, dok se neke druge zgražavaju nad činjenicom da korištene uloške ne bacaju u smeće već u perilicu za rublje. I nas je cijela priča oko platnenih uložaka zaintrigirala pa smo krenuli u potragu za ljudima koji ih proizvode i koji ih koriste.

Tko su proizvodači platnenih uložaka?

Prema našim informacijama, u cijeloj Hrvatskoj postoji samo nekoliko proizvodača, a među rijetkima se našla i 40-godišnja Anica Čarapić. Iz jednog malenog zagrebačkog stana pokrenula je krojački obrt u kojem svaki dan šiva po nekoliko desetaka komada različitih vrsta platnenih uložaka.

I sama dugogodišnja korisnica ove vrste uložaka, prije godinu dana nije ni sanjala da će sama početi šivati uloške za svoje potrebe, ali kamoli za druge žene. Po struci krojačica, odlučila je spojiti ugodno s korisnim i baciti se u poduzetničke vode, i kako kaže, ni u jednom trenutku zbog toga nije zažalila.

Platneni ulošci – prednosti

Odmah na početku, zamolili smo je da nam pobliže pojasni zašto se sve veći broj žena okreće platnenim ulošcima i što oni “skrivaju” da su postali toliko popularni. Priznajemo, i mi smo bili pomalo skeptični kad je u pitanju ova vrsta uložaka, ali sve naše skepse o ulošcima koje nakon korištenja moramo prati, Anica Čarapić brzo je “razbila.”

Platneni ulošci za žene su prirodni, kvalitetni te ekološki prihvatljivi. Namijenjeni su svim ženama koje imaju dugogodišnje probleme s candidom ili su alergične na klasične uloške od umjetnih materijala, ističe Anica te dodaje da su ugodni za nošenje, ne šuškaju i ne klize, ne sadrže kemikalije te se mogu koristiti od tri do pet godina.

Od čega se izrađuju platneni ulošci i koliko stoje?

Izrađuju se od isključivo prirodnih materijala, pamuka i bambusa po koje Anica nažalost odlazi u inozemstvo u Sloveniju i Austriju jer, kako ističe, na našem tržištu ponuda je jako slaba. Ulošci se nose na način da se prošivena strana stavi prema tijelu na gaćice te se zakopča oko gaćica drukerom. Rizika od curenja nema, jer uložak neće procuriti zbog zaštitnog sloja koji se nalazi po cijeloj dužini uloška. Pamuk i bambus u sredini će upiti sve što dođe na njega i ne postoji mogućnost da se bilo što otkotrlja niz uložak i pređe na odjeću.

U asortimanu ove ambiciozne i svestrane poduzetnice nalazi se 18 različitih vrsta uložaka – nemenstrualni dnevni ulošci i menstrualni ulošci svih veličina među kojima posebnu pažnju plijene interlabial pads, ulošci koji su mali poput listića, ali izrazito učinkoviti. Koriste se tako da se listić uzme i namjesti na ulaz u rodnicu i to s vanjske strane između stidnih usana. Inače, interlabial pads, objašnjava Anica, kupuju žene koje se bore s izrazito jakim izljevima krvi. Ulošci se nose na način da se prošivena strana stavi prema tijelu na gaćice te se zakopča oko gaćica drukerom. Rizika od curenja nema, jer uložak koji ima PUL neće procuriti zbog zaštitnog sloja koji to ne dozvoljava. Cijenu ovih uložaka diktira veličina, a najčešće se kreće od 25 do 50 kuna.

Kako se održavaju?

Što se tiče održavanja platnenih uložaka, postupak je vrlo jednostavan, napominje Anica koja izrađuje i odgovarajuće torbice za nošenje uložaka i pohranu korištenih.

Prije pranja u perilici menstrualni uložak isperite hladnom vodom te ga potopite u hladnu vodu s deterdžentom i ostavite stajati preko noći. Sljedeći dan ga stavite na sušenje ili u perilicu s ostalim bijelim rubljem te perite kao i obično na 60 stupnjeva bez omekšivača rublja, objašnjava Anica te napominje da kod nemenstrualnih uložaka nije potrebno namakanje kroz noć.

Budućnost platnenih uložaka

Na pitanje, imaju li platneni ulošci budućnost, Anica odlučno odgovara da je pred njima, ali i pred njom kao proizvodačicom svjetla budućnost. Sve je više žena koje se prebacuju na platnene uloške, i to najčešće zbog zdravstvenih razloga.

Prvenstveno zbog zdravlja, i Martina Tufarević, obrtnica i majka 2,5- godišnje djevojčice Tie odlučila je dati šansu platnenim ulošcima. Koristi ih već punih godinu dana i kako kaže, preporodila se.

Odlučila sam se na korištenje kada sam primijetila da mi jednokratni ulošci raznih proizvodača više ne odgovaraju tj. izazivaju kožne promjene i bilo ih je jako neugodno nositi. Počela sam tražiti po internetu koje alternative postoje i tako sam otkrila grupu na facebooku koja se bavi platnenim ulošcima i menstrualnim čašicama, objašnjava simpatična Martina te dodaje kako su platneni ulošci djelovali i na njezin menstrualni ciklus koji je sad kraći.

Za kraj je poručila da platnene uloške preporuča svim ženama koje žele napraviti nešto dobro za svoje tijelo koje će im na tome kasnije biti zahvalno. Priznaje, prvih mjesec dana će im možda biti malo neobično za nositi ih, a kasnije kad se naviknu, više nikada neće pomisliti na klasične uloške. S njom se složila i Anica Čarapić koja je nadodala da zdravlje žene uvijek mora biti na prvom mjestu.