Kada je riječ o održavaju tijela snažnim, fleksibilnim i zdravim, velika se uloga pripisuje dovoljnoj količini kretanja i pravilnoj prehrani. Međutim, nikako se ne smije zaboraviti i uloga kvalitetnog sna. To će najbolje znati majke koje san itekako počinju cijeniti jednom kada mališan dođe na svijet. Čak i uz unaprijed isplaniran raspored, malo će koja majka reći da je baš uvijek odmorna i poletna. I doista, je li uz dijete kojem majka posvećuje svu pažnju, moguć i kvalitetan odmor tijela, ali i misli? U planiranju vremena za spavanje možda je najvažnije za početak obratiti pozornost na sobu i ono čime smo okruženi u ovim satima, ali i usvojiti određene navike koje će jamčiti kvalitetnije spavanje.

Mirno okruženje za kvalitetnije snove

Čak i kada je mališan napokon zaspao, mnoge se majke jednostavno ne mogu dovoljno opustiti i san kao da nikako ne dolazi na oči. Prvi bi korak trebao biti osigurati okruženje u kojem neće biti distrakcija. Kada ste se uvjerili da dijete spava, ne postoji razlog da ostanete u neposrednoj blizini njegovog krevetića, uskraćujući si time dragocjene sate odmora. Bez grižnje savjesti možete leći u udobnost vlastitog kreveta, bez razmišljanja o tome hoće li se i kada mališan probuditi i je li možda gladan.

Za sve zaposlene mame zlatno bi pravilo glasilo – bez tehnologije u spavaćoj sobi. Barem pola sata prije odlaska na počinak suzdržite se od kontroliranja mailova, pregledavanja svega što idući dan trebate napraviti ili dovršetka nekih sitnica za posao. Prigušena svjetla, lagana glazba, kupka ili šalica čaja opustiti će vas dovoljno da odmah po odlasku u krevet utonete u kvalitetan san.

Važno je na čemu spavate

Iscrpljenost nakon napornog dana znači i to da bismo često mogli zaspati bilo gdje. Međutim, to nije dovoljno za kvalitetan odmor koji tijelu jednostavno moramo priuštiti. Previše tvrd ili previše mekan madrac, jastuk koji nam ne odgovara u potpunosti, posteljina od umjetnih materijala – sve to može utjecati na kvalitetu sna.

Stoga je poželjno uložiti u kvalitetnije materijale poput organskog pamuka koji će se pobrinuti za potpuno opuštanje, čak i kada toga niste svjesni.

Tehnike koje donose san na oči

Kada ništa ne pomaže i stres vas je “preuzeo”, prije spavanja je dobro napraviti nekoliko jednostavnih radnji koje će vas opustiti. Kao najučinkovitije su se pokazale one vezane za duboko disanje. Odvojite pet minuta vremena i u sjedećem položaju se koncentrirajte isključivo na disanje, sve moguće distrakcije bi trebalo ignorirati. Krenite s kraćim i bržim udisajima, te ih postepeno produbljujte. Udišite na nos, te lagano izdahnite na usta, te probajte između zadržati dah nekoliko sekundi. Nakon toga lezite u najudobniji položaj, te nastavite s ujednačenim udisajima, te ćete zaspati „poput bebe“.

Osim udobnog položaja i uklanjanja distrakcija, važnu ulogu u kvaliteti sna ima i – hrana. Za večeru bi tako bilo dobro izbjegavati voće, koje će povisiti razinu šećera u krvi. Također se preporuča posljednji obrok u danu pojesti barem dva sata prije odlaska na spavanje. Tijekom dana se potrudite unositi dovoljne količine vode u organizam, kako ne bi došlo do otežanog funkcioniranja probave koje može imati itekako velik utjecaj na kvalitetu sna.