Samo zato što vaš organizam ne može podnijeti gluten, ne znači kako biste i ovu godinu trebali gledati kako ostali uživaju u raznim blagdanskim kolačima. Ustvari, sastojci koji ne sadrže gluten često imaju i nešto „lakšu“ teksturu, pa slastice mogu biti i mnogo mekanije i ukusnije.

Stoga ovog Božića svojoj obitelji možete ponuditi kolače bez glutena, umjesto da slastice radite odvojeno. U tome će vam saveznici biti prirodni sastojci koji će se lako svidjeti i mališanima, bez obzira na to što to i nije prehrana na koju su navikli.

Bakine slastice uz nekoliko izmjena

Posljednjih godina, namirnice koje ne sadrže gluten sve su dostupnije na tržištima diljem svijeta. Prepoznavanje intolerancije na ovu bjelančevinastu tvar kao nečega što je itekako zastupljeno, uvelike je tome pridonijelo. Širok spektar zamjenskih namirnica sada konačno znači kako se ne trebate odricati uživanja u omiljenim slasticama, pogotovo u blagdansko vrijeme koje je već krenulo.

U slučaju da ne znate otkuda krenuti, uvijek se možete poslužiti bakinom kuharicom, i recepte jednostavno malo prilagoditi. Vanilin kiflice jedan su od tradicionalnih recepata koji zaobiđe tek rijetko koji blagdanski stol. Njihova „prilagođena“ verzija ne sadrži gluten, ali ni jaja. Osnova neka vam bude bezglutensko brašno, poput heljdinog, ili bezglutenskog brašna koje se može naći pakirano, a sadrži miks sastojaka.

Potrebno vam je:

300 g bezglutenskog brašna

100 g šećera

100 g mljevenih oraha ili lješnjaka

120 g maslaca

1 jogurt

1 vanilin šećer

U posudu s brašnim istrgajte maslac, te potom ostale sastojke i umijesite tijesto. Odmah možete početi oblikovati kiflice i polagati ih na papir za pečenje. Pecite ih 15-ak minuta na otprilike 180 stupnjeva. Kada se ohlade, možete ih posipati šećerom u prahu ili pak mljevenim orasima ili lješnjacima.

Američki klasik bez brašna

Popularni brownie vole svi, a može se naći u raznim kombinacijama i s mnoštvom dodataka. Ovog Božića stoga pokušajte napraviti njihovu verziju bez brašna, koju će jamačno obožavati i mališani.

Biti će vam potrebno:

100 g tamne čokolade (minimalno 80% kakaa)

80 g mljevenih badema

100 g maslaca

4 žlice kakaa u prahu

2 jaja

3 žlice šećera (pogodni su i prirodni zaslađivači poput Stevije)

Čokoladu natrgate na manje komade i polako otapajte na pari. U drugoj zdjeli pomiješajte sve ostale sastojke, te im na kraju dodajte otopljenu čokoladu. Dobivenu masu ulijte u tepsiju, najbolje ju je prethodno obložiti papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 160 stupnjeva. Nakon što se ohladi, izrežite kolač na kocke i ukrasite po želji.

Božićna torta od naranče

Naranča je okus koji mnoge asocira upravo na blagdane. Ova ukusna torta ne sadrži gluten, a zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

2 manje naranče

6 većih jaja

Pola žličice sode bikarbone

1 šalica šećera

2 šalice mljevenih lješnjaka

Pola šalice kakaa u prahu

Cijele naranče stavite u posudu s vodom (tek toliko da ih voda prekrije), te kuhajte na laganoj vartioko2 sata, dok naranče potpuno ne omekšaju. Potom ih ohladite, prerežite na pola i očistite od koštica. Zatim ih stavite u blender dok ne dobijete jednoliku masu, te dodajte sve preostale sastojke i miksajte dok se ne povežu. Smjesu stavite u posudu obloženu papirom za pečenje i pecite na oko 200 stupnjeva, 45 minuta. Po želji, kolač možete posuti šećerom u prahu,ali i prstohvatom cimeta za bogatiji, blagdanski okus.