Zdravi, slasni i jednostavni recepti za trudnice

U vama raste sićušno biće - vaše dijete.  Dobra vijest za dijete jest da su njegovi izgledi da se rodi zdravo - odlični.

žitarice

Još bolja je vijest da vi imate mogućnost učiniti te odlične izglede još boljima, i to barem tri puta dnevno. Kako? Jednostavno! Zdravom prehranom.

Zobena kaša, iako njen okus mnogima ne prija, jedna je od najboljih i najzdravijih namirnica koji možete priuštiti svom organizmu. Polako se probavlja, a obiluje vlaknima i bjelančevinama te ima nisku razinu masnoće i kalorija. Pomaže stabilizaciji šećera u krvi, snižava rizik od dobivanja dijabetesa, potiče rad mozga, a zbog količine kalcija, fosfora i magnezija vrlo je učinkovita u jačanju kostiju.

Ukoliko navedeno prepoznajete kao dovoljno dobre razloge da zobenu kašu uključite u svoj jelovnik, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata za obrok poslije kojeg nećete ostati gladni.

HRANJIVA ZOBENA KAŠA

1 porcija

1 1/4 šalica vode

1/2 šalice drobljene zobi

2 žlice pšeničnih klica (ako patite od zatvora, pšenične klice u cijelosti zamijenite mekinjama)

2 žlice mljevenih sjemenki lana

mrvica soli (po želji)

1/3 šalice nemasnog mlijeka u prah

  1. Zakipite vodu u maloj posudi. Dodajte zob, pšenične klice, sjemenke lana i sol po želji, te dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte 5 minuta ili duže, ovisno o tome koliko gustu kašu želite, dodajući prema potrebi još vode.
  2. Maknite posudu s vatre i dodajte mlijeko. Poslužite odmah.

SLATKA VARIJANTA

Dodajte dvije žlice grožđica i jednu žlicu koncentriranog voćnog soka (ili malo zaslađivača) kada dodajete i zob, ili u posljednjoj minuti kuhanja, ako volite tvrđe grožđice; kada dodajete mlijeko, po želji možete dodati i malo cimeta.

PIKANTNA VARIJANTA

Dodajte ribani parmezan ili cheddar sir s malim udjelom masnoće (15 g= pola porcije kalcija) kada dodajete mlijeko.

1 porcija= 1 porcija bjelančevina; 1 porcija cjelovitih žitarica; 1 porcija kalcija; mnogo vlakana

ZOBENI KOLAČIĆI S VOĆEM

dvadeset i četiri kolačića

kanola ulje u spreju

10 datulja, očišćenih od koštica

6 žlica koncentriranoga voćnog soka

2 žlice kanola ulja

1 1/2 šalica drobljene zobi

1 šalica grožđica

1/4 do 1/2 šalice nasjeckanih lješnjaka

1/4 do 1/2 žličice cimeta u prahu

1 veliki bjelanjak

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Podlogu za pečenje poprskajte uljem u spreju
  2. Datulje i sok izmiješajte u maloj posudi. Ostavite da zakipi na laganoj vatri te nastavite kuhati dok voće ne omekša, otprilike 15 minuta. Mješavinu premjestite u mikser i izmiksajte u kašicu. Izlijte u zdjelu i dodajte ulje, zob, grožđice, nasjeckane lješnjake i cimet, te dobro promiješajte.
  3. U posebnoj zdjeli lagano istucite bjelanjak. Pažljivo umiješajte u pripremljenu smjesu. Tako dobivenu smjesu zahvaćajte žlicom i stavljajte na pripremljenu podlogu za pečenje, ostavljajući između kolačića pet centimetara prostora
  4. Pecite dok kolačići lagano ne porumene, 10 do 12 minuta

ČOKOLADNA VARIJANTA

Izostavite cimet i dodajte 1/2 šalice komadića čokolade

3 kolačića= 1 porcija ostalog voća; 1/2 porcije cjelovitih žitarica; nešto željeza, mnogo vlakana

DJEVIČANSKA SANGRIA

5 do 6 čaša

3 šalice nezaslađenog soka od crnog ili bijelog grožđa

3/4 šalice koncentriranoga jabučnog soka

1 žlica svježeg soka limete

1 žlica svježeg limunovog soka

1 mali neoguljeni limun, narezan na kriške i očišćen od koštica

1 mala neoguljena jabuka kojoj je izvađena srž, narezana na osmine

3/4 šalice mineralne vode

kocke leda za posluživanje

  1. U velikom vrču pomiješajte sve sastojke osim mineralne vode i leda. Dobro promiješajte i ohladite. Mineralnu vodu dodajte netom prije posluživanja. Služite s ledom u čašama za vino.