Riječi koje najbolje opisuju smokvu su: slatka, sočna i zdrava. Smokve su simbol plodnosti i obilja, savršeni međuobrok, ovalnog ili kruškolikog oblika, sadrže malo masnoća i šećera, a mnogo vitamina i minerala. Stari Grci i Rimljani su ih smatrali simbolom muškosti, plodnosti i moći, vjerujući da su smokvu ljudima podarili bogovi Demeter i Bakho.

Ovo tipično mediteransko voće može se jesti svježe ili sušeno. Smokve pripadaju u najstarije kultivirane voćke, spominju se u Babilonskim spisima zbog svoje ljekovitosti, a Kleopatra i atletičari na Olimpijadi jednostavno su ih obožavali.

Smokve su niskokalorične, sadrže topiva prehrambena vlakna, minarale i vitamine (ugljikohidrate, bjelančevine, folacin, niacin, piridoksin, pantoten, vitamine K i C, kalij, kalcij, cink, bakar i željezo).
Sadrže antioksidanse kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina, spojeve s antikancerogenim djelovanjem kao što su benzaldehid i kumarin.

Smokve:
– štite tijelo od prijevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma (prostate i kože)
– uravnotežuju razinu šećera u krvi
– pomažu u mršavljenju i održavanju željene tjelesne težine
– rješavaju problem kurjih očiju i bradavica
– povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva i krvožilnog sustava
– smanjuju rizik od srčanog udara
– smiruju upale bronhijalnih puteva, pogotovo svježe
– pomaže kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije
– sadrže šećer koji stimulira rad mozga i pojačava pamćenje
– u narodnoj medicini, pomažu u čišćenju kože lica, pogotovo kod akni
– pomažu kod PMS-a, nesanice i povišenog krvnog tlaka

Ukratko, svježe ubrane smokve odličan su izbor u prevenciji mnogih bolesti.

 

Suhe smokve

Sušene smokve imaju više kalorija od svježih te su idealan obrok za osobe kojima nedostaje energije. Izvor su minerala, vitamina, antioksidansa. Pomažu u poboljšanju moždane funkcije, pogotovo za dobro raspoloženje, u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, regulaciji srčanog ritma i krvnog tlaka, kod moždanih bolesti, upale grla i pluća, snižavaju krvni tlak i sprječavaju suženje krvnih žila, poboljšavaju zdravlje kostiju jačajući ih i smanjujući rizik od osteoporoze i artritisa, odlične su za liječenje akni i vrlo uspješno rješavaju probleme sa zatvorom.

Željezo u suhim smokvama idealno je za anemične osobe, trudnice ili žene koje imaju probleme s mjesečnicom.

 

Lišće smokve

Listovi smokve idealni su za dijabetičare, mršavljenje, regulaciju krvnog tlaka i inzulina, ubrzavanje metabolizma, liječenje bronhitisa, bradavica, ciroze jetre, visokog tlaka, problema s kožom i čireva. Čaj ili sok od lišća smokve riješit će mnoge vaše zdravstvene probleme.

 

Sušene smokve dostupne su cijele godine, dok su svježe najbolje između svibnja i studenog. Svježe smokve, zbog svoje osjetljivosti, mogu se čuvati u hladnjaku samo dan, dva.

Smokve su dovoljno slatke i sočne da se mogu jesti bez ikakvih dodataka, no savršeno se nadopunjuju i s mnogim drugim namirnicama. Svježe smokve mogu biti dodatak salatama, kolačima, sladoledima, kao predjelo u kombinaciji s kozjim sirom, jutarnjim žitaricama. Od njih možete praviti marmeladu, džemove i kompote, možete ih kombinirati s orašastim plodovima, možete ih poširati u crvenom vinu, medu, karamelizirati ili peći s maslacem, možete iz poslužiti kao dodatak slanim jelima ili pak praviti štrudle ili prhke pite.

Suhe smokve se mogu jesti samostalno ili ih možete nadjenuti marcipanom, sirom ili orašastim plodovima, pripremiti u kompotima, poširati u vinu ili medu, poslužiti kao dodatak sendviču ili iskoristiti u kolačima i nabujcima.

No pripazite, smokve mogu osjetljivim osobama izazvati alergijske reakcije čiji su simptomi povraćanje, proljev i svrbež.

Plinije Stariji je za smokve rekao da one obnavljaju, osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore, a to je dovoljan razlog da se nađu i u vašoj kuhinji.