Jesenska šetnja obližnjom tržnicom prava je mala radost za sve ljubitelje voća i povrća. Bogatstvo boja, oblika i tekstura nahranit će redom sva vaša osjetila. U cijelom tom nizu jesenskih plodova poput kestena, bundeva, grožđa skriva se i supernamirnica s toplog juga bogata antioksidansima – nar, šipak, mogranj, granat-jabuka ili latinski Punica granatum.

 

Njezino visočanstvo – granat-jabuka

Okruglih rumenih obraza, s malenom krunom na glavi poput mlade, zdrave i sramežljive kraljevne, šipak stoljećima inspirira likovne umjetnike. Svojim vanjskim izgledom, ali i raskošnom crvenom utrobom bogatom zrnjem asocira na zdravlje, stoga ne čudi da je od antičkog doba simbol mladosti, zdravlja, plodnosti i vječnog života.

Stari Egipćani povezivali su nar s vječnim životom pa je i ta voćka našla svoje mjesto uz pokojnika; za Perzijance je on bio simbol plodnosti, a u antičkoj Grčkoj smrti i ponovnog rođenja. Šipak se tako od davnina koristi kao prirodno sredstvo za ublažavanje mnogih tegoba i liječenje bolesti.

 

Najzdravija voćka na svijetu?

Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da je šipak jedna od najzdravijih voćki na svijetu. Odličan je izvor C i B5 vitamina, kalija i polifenola (elagitanina i flavonoida). Kliničke studije pokazuju da nar snižava krvni tlak i blagotvorno utječe na kardiovaskularni sustav te pojačava moždane aktivnosti.

Najnovija istraživanja potvrđuju da ekstrakt nara inhibira rast stanica raka dojke, prostate i pluća, te da nar pomaže u prevenciji mnogih tumora jer sadrži tzv. punicičnu kiselinu koja ima jako protuupalno i protutumorsko djelovanje. Ova ukusna voćka također smanjuje rizik od virusnih infekcija, jača imunitet i štiti zdravlje zubi i desni.

 

Simbol plodnosti i vječnog života

Konzumiranje ploda navodno jača libido, poboljšava kvalitetu sperme i plodnost muškarca. Također, uživanje u plodu i soku nara preporučuje se trudnicama jer pozitivno djeluje na razvoj djeteta u majčinoj utrobi.

Nar je jedna od onih namirnica koje se mogu koristiti kako u slanim jelima tako i u slasticama. No možete ih jesti i svježe: vjerujemo da nema djeteta koje ne voli svojim malim prstićima vaditi ukusno sjemenje. Ako u čišćenju šipka ne vidite radosnu dječju igru nego samo gnjavažu, sjetite se da je vrijedno uložiti malo truda zbog blagotvornog učinka na zdravlje vaše obitelji.

 

Zdravstveni učinci nara:

– Snižava krvni tlak,
– Blagotvorno utječe na srce i krvožilni sustav,
– Smanjuje rizik od virusnih infekcija,
– Pomaže u prevenciji nekoliko vrsta raka,
– Štiti od Alzheimerove bolesti,
– Čuva zdravlje zubi i desni,
– Jača imunitet,
– Jača libido…