Topli ljetni dani savršeni su za pripremu raznovrsne zimnice, a jedna od namirnica koja zaslužuje svu vašu pažnju je cikla. Zbog svojih zagrijavajućih svojstva, idealna je hrana tijekom hladnih zimskih dana.

Ljekovitost cikle poznata je još iz antike. Cikla se upotrebljavala kao pomoć u liječenju malarije, gripe i reguliranju krvnog tlaka. Ovo korjenasto povrće nastalo je od divlje cikle, kod koje se upotrebljavalo samo mesnato debelo lišće.

Korijen današnje, sočne cikle bogat je crvenom bojom koja potječe iz skupine crvenog pigmenta zvanog betacijanin, koji se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvnih stanica da prenose i do 400% više kisika.

Cikla se može upotrebljavati tijekom cijele godine, lako je probavljiva i sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom itd. Sadrži još i kobalt koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12, vitamine B1, B2, B6, C, folat, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, mangan i vlakna. Jedinstvena je zbog sadržaja antikancerogenih tvari, karotenoida te antioksidansa koji štite organizam od prijevremenog starenja i raznih bolesti.

Bogatstvo minerala, vlakana i kiselina koji se nalaze u cikli pomaže u liječenju mnogih bolesti.

Cikla je korisna u:
– liječenju slabokrvnosti kod djece i mladih,
– poboljšanju rada želuca, crijeva i žući,
– prehrani vegetarijanaca jer sadrži kobalt koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12, a taj vitamin sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi,
– borbi protiv ateroskleroze i usporavanju procesa starenja,
– popravljanju opće krvne slike,
– jačanju imuniteta,
– liječenju tumora, raka i leukemije,
– ublažavanju tegoba nastalih zbog niskog tlaka, bolesti žuči, želuca ili gripe,
– liječenju bolesti uzrokovanih stresom,
– smanjenju kolesterola u krvi i bolesti jetre,
– trudnoći jer sadrži folnu kiselinu koja sprječava mnoge bolesti kod novorođenčadi.

Cikla normalizira krvni tlak, čuva elastičnost arterija, čisti organizam od toksina te pomaže kod glavobolje, zubobolje, kožnih bolesti, menstrualnih bolova itd.

Cikla se može pronaći na tržnicama od lipnja do listopada, a može se konzumirati na mnogo načina.

Možete je jesti kuhanu ili sirovu, listove ili korijen. Nažalost, tijekom kuhanja gubi se dio vrijednih sastojaka. Tijekom zimskih mjeseci popularna je ukiseljena cikla.

Najzdravija je sirova cikla, koju možete jesti naribanu u kombinaciji s limunovim sokom ili kao sok, uz dodatak meda ili limuna. Možete je pripremati na umak, kao pire, peći u pećnici. Listove cikle možete priprema na isti način kao i špinat, dodati u rižoto ili napraviti zdrav i ukusan kašasti sok.

Ovo povrće ima mnoge prednosti: povoljno utječe na ljudski organizam, ukusnog je okusa i pristupačne cijene. Fenomenalan izbor i za velike i za male.