Većina djece danas ne upoznaje prirodu na način na koji smo je nekad mi upoznavali – boravkom na svježem zraku u svakoj prilici, igranjem raznih avanturističkih igara i proučavanjem svega što se miče. Zašto je igranje u blatu ili penjanje po drveću toliko važno za djecu?

 

Studija za studijom pokazuju da vrijeme prevedeno u prirodi dovodi do:

* manje razine stresa
* poboljšanja pamćenja i boljeg raspoloženja
* bolje produktivnosti
* povećanja kreativnosti do 50 posto
* dužeg spavanja i dubljeg sna.

Kako nagovoriti dijete da spusti tablet ili pametni telefon, odmakne se od video igrice i izvuče slušalice iz ušiju?

1. Odvedite ih na livadu

Pronađite mirnu livadu i rasprostite deku. Iskoristite maštu i tražite u oblacima različite oblike: lica, životinje, predmete.

2. Lov na kukce

Djeca su znatiželjna i žele upoznati svijet koji ih okružuje. Uzmite povećalo, kartonsku podlogu za papir, marker, papir i staklenku i krenite u otkrivanje. Prikupite, snimajte i izbrojite sva svoja otkrića. No, nakon lova vratite svog prijatelja kukca natrag u divljinu.

3. Skakanje po lokvama vode

Kišni dani ne bi trebali zatvoriti vaše dijete u kuću. Skakutanje po lokvama je zabavna i korisna igra jer se oslobađa visoka razina endorfina, tjelesnog izvora radosti.

4. Brojanje godova

Godovi su krugovi u deblu drveća. Pronađite panj drveta koje je nedavno odrezano i prebrojite godove. Svaki god, tj. krug predstavlja jednu godinu u životu drveta.

5. Lov na divljinu

Krenite u otkrivanje zelenih površina (bilo koje mjesto, od obližnjeg parka na daleke šume) i napravite popis stvari koje vaš mališan treba pronaći. Specifično lišće, cvijeće i tragovi životinja su dobar početak. Mali istraživači tako će upoznati šumu, planinu ili livadu uz zabavu.

Ne zaboravite ponijeti dovoljno hrane, tekućine te zaštitu od komaraca za svoje male istraživače.