Mirisni začinski biljni vrt na dohvat ruke san je svakog kuhara, vrtlara ili ljubitelja prirode. No kako oblikovati savršen višenamjenski vrt koji ne zahtijeva previše prostora i pažnje, a donosi veliko zadovoljstvo svim ukućanima? Odgovor na to pitanje krije se u iznimno atraktivnom spiralnom začinskom vrtu.

Premda se sušeno začinsko bilje, ali i ono svježe u loncima, može kupiti gotovo tijekom cijele godine, vlastiti uzgoj biljaka u vrtu ili na terasi donosi uštedu i slaže se s ekološkim principom promišljanja. Osim praktičnih razloga, njegova ljepota, šarenilo cvijeća i bilja te opojni miris pruža utočište od svih loših vanjskih utjecaja i pozitivno utječe na psihu. Stoga ne čudi što se uzgoju vlastite hrane vraćaju i ljudi u urbanim sredinama pretvarajući zelene površine u male vrtove, kontrapunkt sivilu i asfaltu.

 

Drevne velike vrtne spirale i danas se mogu naći na Tibetu

spiralaaaAromatično bilje važan je kulturni i povijesni element svih najstarijih civilizacija – prvi ukras, lijek, začin i miris naših predaka. U tim drevnim vrtovima posebno je mjesto zauzimao spiralni začinski vrt. Boravak i rad u takvom vrtu donosi pravi arometerapeutski doživljaj. Budući da služi i za meditaciju, spirala se i danas može naći na Tibetu, kaže nam agronom Vehid Ibraković. Europska, suvremena inačica spiralnog začinskog vrta kakvu možete vidjeti na fotografijama* jest umanjena verzija tih drevnih velikih vrtnih spirala.

Kako začinske, aromatične biljke imaju mnogo primjena – od kuhanja i liječenja pa sve do kozmetike i aromaterapije – mali začinski vrt pruža velike mogućnosti kreativnom vrtlaru. Osnovna uloga takvog vrta jest da se na jednom malom prostoru nađe velik broj različitih biljaka koje će biti na dohvat ruke. Na svega nekoliko metara kvadratnih može se naći kamilica, lavanda, miloduh, ruta, bosiljak i ostalo začinsko bilje. Najvažnija skupina ovog našeg kutka porodica je usnatica (Lamiaceae).

 

 

Mirisni začinski vrt – oaza mira i estetski doprinos prostoru

 

Agronom Vehid Ibraković, vrtlar s dugogodišnjim iskustvom i predavač stručnih poljoprivrednih predmeta u Srednjoj školi M. A. Reljkovića u Slavonskom Brodu, savjetuje da nikako ne zobiđemo porodicu usnatica, biljke koje su dobile ime po cvjetovima nalik na usnice. To su miloduh, matičnjak, metvica, mravinac ili origano, ružmarin, ljekovita kadulja, čubar i druge. „Od usnatica kuhamo najfinije čajeve, primjerice od majčine dušice, a sladimo ih medom od nektara usnatica, primjerice kadulje ili vriska. Stara rimska poslovica kaže da ne može biti bolestan onaj kome u vrtu raste ljekovita kadulja“, veli naš sugovornik.

vrt 111


Plan vrta
ponajprije ovisi o raspoloživom prostoru i vremenu za vrtlarenje. Kod izbora biljaka uzmite u obzir koje vrste upotrebljavate i koliko često i tek onda razmislite što je dobro za vas i koje bi vam količine bile dovoljne. Ako možete nabaviti stare sorte sjemena aromatičnih biljaka, tim bolje. Stepenasti oblik vrta za razliku od klasičnog vrta oblika kotača podnosi biljke različitih visina. Osim lijepe boje, prirodnih oblika i praktičnosti, ovaj je vrt pravi mali aromaterapeutski kutak koji svojim izgledom doprinosi estetskoj vrijednosti.

 

 

I kod biljaka je iznimno važno dobro susjedstvo

 

Oblik spirale može se koristiti i za sadnju povrća ili umjesto raširenijih kamenjara za sadnju ukrasnog bilja. Kako biste uživali u plodovima svoga rada, valja se držati nekih jednostavnih pravila prilikom oblikovanja vrta i sadnje biljaka. Budući da je donji dio mnogo vlažniji, na nižim se dijelovima sade one biljke koje trebaju više vode. Na vrh se pak sade biljke koje podnose više temperature i suhu zemlju. Osim tog najvažnijeg pravila, agronom Ibraković ističe i važnost dobrog susjedstva.

„Kao što mi u životu, susjedstvu, u svojoj blizini imamo dobre i loše ljude – neki nam odgovaraju pa smo pozitivni, drugi nam crpe energiju pa smo negativni – to isto vrijedi i za biljke. Neke si biljke međusobno pomažu, dobri su susjedi. Takav se odnos zove konsocijacija. Bosiljak je, primjerice, dobar susjed lavandi, timijan se odlično slaže s vlascem, dok su kamilica i kadulja jako dobar par“, ističe Ibraković.

vrt srednja

Sve o dobrom susjedstvu možete pronaći u literaturi ili na internetu, no ništa nije bolje od prakse. Zasučite rukave, isplanirajte svoj mali raj i budite kreativni. Dotaknite zemlju i sami se uvjerite koje su biljke najbolji susjedi, što im najviše odgovara, koje kombinacije i količine su vam dovoljne i uživajte u plodovima svoga rada, savjetuje naš sugovornik.

Koristi od zemljoradnje nadmašuju čistu ekonomiju. Možda je najvažnije od svega osjećaj ponovne radosti vlastite proizvodnje hrane, osjećaj koji nas je prije desetak tisuća godina učinio onim što jesmo – ljudima“, zaključuje Ibraković.

Za oblikovanje spiralnog vrta potrebno je sljedeće: presadnice ljekovitog i začinskog bilja (lavanda, timijan, matičnjak, kadulja, gospina trava, menta, origano, ruta, kaloper, miloduh itd.), stare cigle (2-3 palete), stajski gnoj, zemlja (jedna prikolica traktorska), četiri vreće supstrata, lopate, grablje, motika sadilice, kante za zalijevanje… dobra volja i malo ljubavi.

 

* Fotografije gore u fotogaleriji prikazuju spiralni začinski vrt u školskom vrtu Srednje škole M. A. Reljkovića u S. Brodu (foto: V. Ibraković). Fotografije unutar teksta prikazuju spiralni začinski vrt u dvorištu Otvorene kuće u Garevcu BiH (foto: O. Lavron i V. Ibraković)