Mnoge su obitelji svoje proljetno čišćenje već obavile, ali zasigurno ima još onih koji to tek imaju u planu. Ove sezone isprobajte prirodne kućne pripravke za čišćenje i izbacite agresivne kemikalije kupovnih sredstava iz svog domaćinstva. I kod svakog idućeg čišćenja imajte na umu da su prirodni pripravci bolje i zdravije rješenje, posebno za djecu koja više neće udisati kemikalije i alergene, a učinak će biti isti i vaš će dom sjajiti i biti čist kao suza. Posebno će vam biti zahvalni ukućani koji pate od kožnih alergija i osjetljivi su na kemikalije iz proizvoda za čišćenje.

Donosimo nekoliko savjeta za eko čišćenje doma. Kao što ćete vidjeti, apsolutne kraljice prirodnog čišćenja su: soda bikarbona, vinski ocat i limunov sok.

Tepisi

Osim kauča ili trosjeda, u mnogim domovima najviše stradaju tepisi po kojima se najviše prolijevaju sokići i razmazuje hrana. Sva sreća da postoji domaći pripravak koji će izvući mrlje iz tepiha, a neće biti potrebno niti agresivno ribanje. Za ovaj zahvat trebat će vam otopina amonijaka, a ako je ne možete kupiti u lokalnoj ljekarni, poslužit će i soda bikarbona. Pomiješajte otopinu amonijaka s vodom u jednakom omjeru i stavite u prskalicu. Svaku mrlju na tepihu poprskajte tom otopinom, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i potom izglačajte glačalom na paru. Para će izvući mrlju iz tepiha i uskoro će kuhinjske krpe biti crne od prljavštine.
Umjesto amonijaka, isprobati možete i sljedeći ekološki postupak: mrlju na tepihu posipajte sodom bikarbonom i ostavite 10-tak minuta. Potom sodu usišite, a mrlju na tepihu ribajte s otopinom napravljenom od sljedećih sastojaka: 1 čajna žličica deterdženta za suđe ili prirodnog tekućeg sapuna, 1 čajna žličica vinskog octa i topla voda. Mrlju trljajte čistom spužvom dok ne upije prljavštinu. Očistite ju, pa trljajte dalje dok ne izvuče svu prljavštinu.

Podovi

Za eko pripravak kojim ćete očistiti podove potrebni su vam:
1/4 šalice bijelog vinskog octa
1 žlica tekućeg sredstva za pranje suđa (po mogućnosti ekološkog)
1/4 šalice sode bikarbone
6 litara vrlo tople vode
Ovu otopinu stavite u kantu za pranje podova i čišćenje može početi. Posebno je učinkovita na pločicama. Ako želite dodatni miris, slobodno u otopinu ukapajte nekoliko kapljica prirodnog eteričnog ulja.

Kaučevi, trosjedi i fotelje

Sjećanja na cijenu koju ste odvojili za trosjed koji je presvučen tkaninom od mikrovlakana još je živo. Tada vjerojatno još niste imali djece i niste razmišljali da će on biti pun mrlja od prolivenih tekućina, hrane i drugih dječjih nespretnosti.
Kompletno presvlačenje trosjeda u novu tkaninu ne dolazi u obzir dok djeca ne porastu, ali svakako ga možete očistiti i to na potpuno prirodni način.
Nabavite bijelu spužvu i bijelu četku te izopropilni alkohol (cijena mu je oko 50 kn litra). Alkohol pretočite u raspršivač te poprskajte mrlje na kauču. Potom snažno trljajte spužvicom. Ubrzo ćete vidjeti kako prljavština prelazi na spužvu, a prskanje ćete trebati ponavljati, jer alkohol puno brže isparava od vode. Ako se spužvica jako uprlja, zamijenite je čistom i suhom, kako izvučenu prljavštinu ne bi ponovno utrljavali u tkaninu kauča. Nakon trljanja spužvom, ostavite područje čišćenja da se potpuno osuši. Bit će malo tamnije boje od ostatka kauča, ali kad se osuši, sa četkom dodatno istrljajte osušenu prljavštinu. Neke stare, masne mrlje možda se neće odmah u potpunosti ovom metodom ukloniti, ali budite uporni i pokušajte nekoliko puta.

Kada i umivaonici

Mrlje na kadi očistiti se mogu pastom napravljenom od sode bikarbone, vinskog praška i soka limuna. Ovako napravljenu domaću pastu premažite preko mrlja na kadi i ostavite neka stoji oko 30 minuta. Nakon toga grubljom spužvicom još jednom izglancajte kadu i potom sve skupa isperite vodom. Protiv tvrđeg kamenca pomoći će vinski ocat, no imajte na umu da će trljanje i ribanje biti dugotrajnije nego s agresivnim kupovnim sredstvima za kupaonice.
Ovom pastom čistiti možete sve umivaonike i sudopere u kući ili stanu. Ako želite da vam slavine od kroma budu sjajne i lijepe, kapnite malo bademovog ulja (dostupan u ljekarnama) na vatu i glancajte ih dok ne vidite u njima svoj odraz.

Ekrani

Ekrane računala, tableta i televizora ne smijete prati vodom niti mokrim krpama, niti alkoholom. Tako savjetuju proizvođači. No postoji jedan svakodnevni uporabni predmet pomoću kojeg ćete ukloniti neželjenu prašinu bez oštećenja osjetljivih ekrana – filter vrećice iz aparata za kavu.

Hladnjak i ledenica

U svakom se hladnjaku s vremenom nakupe razne mrlje od hrane i tekućina, mrvice i drugi “ostaci” koji mogu uzrokovati i neugodne mirise. Kod čišćenja hladnjaka, svakako ga prvo ispraznite i pokupite običnom mokrom krpom sve nakupljene mrvice i ostatke hrane. Potom ga dobro izglancajte limunovim sokom. On će “pokupiti” sve neugodne mirise, a hladnjak ostaviti čistim i svježim.
Ukoliko je miris vrlo intenzivan, ostavite preko noći razrezane limune u njemu i ujutro ćete svjedočiti malom kućnom čudu. Mirisi će potpuno nestati. Osim limunovog soka, za čišćenje hladnjaka iznutra izvrstan je i vinski ocat.

Prozori i PVC stolarija

Tijekom zime, prozori i vrata sigurno su se zaprljali, posebno s vanjske strane gdje su okviri koji drže prozore bili izloženi naletima vjetra, kiše i snijega. Na proljeće te bi mrlje bilo dobro očistiti da ih ljetno sunce ne zapeče i trajno ne uništi vašu stolariju. Za čišćenje samih stakla poslužite se načinom na koji su se ona prala još do prije 20-tak godina. U toplu vodu
stavite malo sredstva za pranje suđa, dvije čajne žličice vinskog octa. Spužvicom operite prozore, a potom pokupite vodu i pjenu gumenim čistačem za autostakla. I na kraju je važan zadnji zahvat – glancanje. Za to vam je dovoljan običan novinski papir.

Utore u stolariji, gdje obično ima najviše prljavštine, očistit ćete najlakše tako da ih prvo usišete, a zatim umačete štapiće za uši u vinski ocat i pokušate “iskopati” iz utora zadržanu prljavštinu. Otopinom vode i vinskog octa očistit ćete i ostatak prljavštine na stolariji.

Namještaj i drvene površine

Biljna jestiva ulja, poput maslinovog ili suncokretovog, uklonit će prljavštinu s drvenih površina, ali i umanjiti eventualne ogrebotine na drvu i ostale nepravilnosti. Osim toga “hidratizirati” će drvo i učiniti ga sjajnim i ulaštenim.

Vlastito sredstvo za čišćenje drva napravit ćete tako da pomiješate 2 šalice biljnog ulja (u koje možete dodati i nekoliko kapljica eteričnog ulja kako bi dobili miris po želji) sa sokom jednog limuna. Tu prirodnu smjesu nanosite u tankim premazima i s mekanom krpom po svim drvenim površinama.