Ocat: magični saveznik u kućanstvu! Zašto ga je dobro imati pri ruci?

Hvaljena već godinama, fermentirana tekućina poznata kao ocat ili kvasina otkrivena je slučajno kada su se proizvodi poput vina, piva i jabukovače pokvarili i ukiselili.

ocat

Ocat (alkoholni, jabučni, vinski) se proizvodi od velikog broja namirnica koje sadrže dovoljne količine šećera, a tradicionalno se kao osnovna sirovina za proizvodnju octa u pojedinoj regiji odabire ona koje ima u izobilju. U Italiji i Francuskoj prevladava vinski ocat, u Aziji ocat od riže, u Engleskoj ocat od ječma, a u Sjevernoj Americi jabučni ocat.

Sve do početka 19. stoljeća smatralo se da ocat nastaje spontanim ukiseljavanjem vina. Obrat u razmišljanju dogodio se 1864. godine, kada je Lois Pasteur otkrio da ocat nastaje djelovanjem mikroorganizama u fermentiranom proizvodu (u ovom slučaju vinu). Krajem 19. stoljeća, kemičari su razvili metodu proizvodnje octene kiseline suhom destilacijom drveta. Dobivenu octenu kiselinu proizvođači su razrjeđivali kako bi dobili 5%-tnu otopinu, a na kraju su dodavali boju i prodavali proizvod koji je nosio naziv “ocat.” Takva imitacija octa prodaje se i danas pod nazivom alkoholni ocat, ali na deklaraciji mora imati istaknuto kako se radi o razrijeđenoj octenoj kiselini.

Prije nekoliko tisuća godina, još dok je “otac medicine” Hipokrat koristio ocat kao terapijsko sredstvo, zlatna tekućina stekla je ogromnu popularnost u svijetu, a mnoge znanstvene studije dokazale su da svakodnevno uzimanje jabučnog octa jednako djelotvorno sprječava i iscjeljuje razne bolesti.

Pomaže pri regulaciji probave, mršavljenju, probavnim smetnjama zbog svog dezifenkcijskog i antibakterijskog djelovanja, snižava krvni tlak, prevenira kardiovaskularne bolesti i snižava nivo kolesterola u krvi. Ocat utječe i na uklanjanje kroničnih glavobolja i migrena, grlobolja i upala angina, smatra se i protuupalnim sredstvom koje se stoljećima koristi za ublažavanje artritisa. Kvasina je uvrštena i na listu kozmetičkih proizvoda, koja održava kožu mekom zbog prisutnosti vitamina C, A i B, bora, željeza, silicija, fosfora, magnezija, kalcija itd., a koristi se i za druge svrhe kao što su čišćenje kućanstva, uklanjenje mrlja.

Ovaj skromni kuhinjski sastojak može postati vaš najbolji prijatelj s kojim ćete se svakodnevno družiti, u kuhinji, kupaonici, ujutro dok perete kosu ili popodne dok odčepljujete slivnik, a mi ćemo vam pokazati načine kako da postanete nerazdvojni, a pritom sretni i bezbrižni.

  1. Regenerira kosu

Jabučni ocat najbolji je prirodni regenerator kose te uklanja masni talog s korijena i obnavlja tjeme. Šalici vode dodajte pola žlice octa, a po želji i nekoliko kapi eteričnog ulja. Prolijte po kosi i isperite. Ne brinite, nakon što se kosa osuši, miris octa će ishlapiti.

  1. Smanjuje jutarnji umor

Iza vas je neprospavana noć, a ispred vas hrpa radnih zadataka, spava vam se i najradije bi ostali doma. Ima i za to lijeka, razrijedite žlicu meda u pola čaše mlake vode, dodajte 0,3 dL jabučnog octa, dobro promiješajte i popijte.

  1. Smiruje opekotine od sunca

Bavljenje sportskim aktivnostima, izležavanje na plaži ili boravak u prirodi u ljetnim mjesecima može biti “koban” za kožu koja može izgoriti i u roku pola sata. Stoga, ako ikad postanete “prepečenac”, umirite svoje tijelo kupkom od 120mL jabučnog octa, 80 mL ricinusovog ulja i 8-10 kapi eteričnog ulja lavande.

  1. Omekšava tkaninu

Ako vam je ponestalo omekšivača za rublje, a sve trgovine su zatvorene, ulijte pola šalice bijelog octa u bubanj perilice i imat ćete učinak poput omekšivača, rublje će biti mekano, a boje neće izblijediti. Ocat će ukloniti ostatke deterdženata s odjeće koju perete, ali i na perilici.

  1. Osvježava zrak i uklanja neugodne mirise

Bez obzira radi li se o neugodnom mirisu duhana, kućnih ljubicama ili plijesni, ocat uvijek pomaže. Pošpricajte ga po prostoriji i octena kiselina upit će mirise. Možete ga koristiti i za brisanje površina koje treba osvježiti, a vrlo je koristan i za čišćenje posuda u kojima nosite ručak na posao.

  1. Čisti plastiku, staklo, krom i podove

Otopina vode i bijelog octa uklonit će prljavštinu s polica hladnjaka i zidova hladnjaka koja vas već duže vrijeme živcira, jaki ocat riješit će tvrdokorne mrlje sa staklenih površina, a vaš umivaonik također će ponovno zablistati. Za čišćenje kroma napravite smjesu od octa i malo sode bikarbone, a podove operite mješavinom 1/3 alkoholnog octa, 1/3 medicinskog alkohola, 1/3 vode i tri kapi sredstva za pranje posuđa. Ocat nemojte koristiti na mramoru, granitu i površinama od škriljevca.

  1. Odčepljuje slivnike i osvježava kante za smeće

Ne morate zvati majstora i uzaludno ga plaćati kad vam se začepi slivnik. Ocat ćete postati vaš najbolji kućni majstor ako uspite 3/4 šalice soda bikarbone u slivnik, a zatim pola šalice alkoholnog octa. Ostavite da djeluje pola sata te isperite s loncem kipuće vode. Isti trik možete upotrijebiti i za čišćenje kanti za smeće.

  1. Tjera mrave

Ovi dosadni insekti nisu ljubitelji octa pa mjesta na kojima ste ih vidjeli poprskajte mješavinom alkoholnog octa i vode u jednakom omjeru. Ocat također uklanja mirisne tragove koje mravi ostavljaju kako bi drugim mravima otkrili izvore hrane.

Kako napraviti jabučni ocat u kućnoj radinosti?

Ne zaboravite, prilikom kupovine octa, važno je držati se jednostavnog pravila – što je ocat “ružniji”, to je bolji. Smeđi i mutni ocat je koncentriraniji, a svijetli, gotovo bezbojni ocat prolazi kroz više faza filtriranja te je znatno manje učinkovit. Ako odlučite zaobići kupnju octa u trgovini i poželite ga napraviti u kućnoj radinosti, sve što vam je potrebno su jabuke, posude u kojima će odstajati, preša ili kućni sokovnik, dobra volja, a za 15-20 litara kvalitetnog jabučnoga octa, potrebno je prirediti 50-60 kilograma jabuka.

Jabuke operite i ubacite u sokovnik. Pobrinite se da skinete sve trule dijelove ako ih ima, koru ne morate skidati. Ako nemate sokovnik i imate manje količine jabuka, možete ih naribati. Naribane jabuke ili ostatke iz sokovnika ubacite u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite da odstoji dva, tri dana. Posudu prekrijte gazom da ne ulaze nečistoće, a da ima dovoljno zraka za vrenje. Imajte na umu da ocat mora odstajati ponekad i do nekoliko mjeseci. Nakon što je odstajala dva, tri dana, potrebno ju je procijediti kroz gazu tako da ostane samo sok koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi/bačvi. Tekućina će biti mutna, a tijekom vremena će se stvoriti opna na vrhu. Povremeno procijedite tekućinu kroz gazu da se ne "pokvari" i ponovno vratite u posudu i prekrijte s gazom, a sok će se s vremenom razbistriti. Svakako kušajte i kada vam okus odgovara, prelijte ocat u čiste staklene boce. Ako dodate kvaščeve gljivice ili imate octenu gljivu otprije, to će svakako ubrzati proces vrenja. Ako nemate, octu će trebati malo više vremena, i do nekoliko mjeseci.