Lubenica je vjerojatno najpoželjnije voće za vrijeme ljeta. Zanimljivo je to da ona zapravo uopće nije voće, nego povrće koje spada u porodicu zajedno s bundevama, tikvicama i krastavcima.

Možemo pronaći lubenice dugoljastog ili okruglog oblika, a kora im je svjetlije ili tamnije zelena prošarana prugama ili pjegama. Lubenica sadrži iznimno puno vode, čak preko 90% što ju stavlja na prvo mjesto omiljenih voća za gašenje žeđi. Iako ih u supermarketima možemo vidjeti kroz manje-više cijelu godinu, najfinije, najukusnije i najhranjivije su upravo u ljetnim mjesecima.

Vitaminsko-mineralna bomba

Zbog još jedne stvari su lubenice vrlo omiljene. Naime, iako vrlo hranjive imaju izuzetno malu kalorijsku vrijednost – svega 30 kcal na 100 g. A osim toga, sadrže i minerale: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan, fluorid i selen, te vitamine: C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotensku kiselinu.

U njenom sastavu ističu se antioksidansi – vitamin C, likopen i betakaroteni koji svojim moćnim djelovanjem sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu.

Koštice lubenice nisu štetne – čak naprotiv. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U nekim se kulturama one koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

Kako odabrati lubenicu?

Da biste pronašli najslađu lubenicu prvo morate obratiti pažnju na boju. Ona bi trebala biti ravnomjerno zelena, s blago žućkastim dijelom koji je bio na zemlji dok je dozrijevala. Ako ne primjećujete taj dio, vjerojatno je prerano ubrana i neće biti fina. Također, kora joj mora biti čvrsta, ne previše sjajna, te bez vidljivih oštećenja.

Podignite lubenicu da biste osjetili njenu težinu. Trebala bi odgovarati njenoj veličini. Što je teža, sadrži više vode što donosi i više slatkoće.

Izaberite lubenicu veličinom prikladnu vašim potrebama. Bilo bi šteta bacati višak tako fine slastice.

Zadnji test kojim možete saznati jeste li odabrali baš onu pravu lubenicu je kuckanje. Približite lubenicu uhu i pokucajte prstima po njoj. Ako zvuk nije šupalj, obavili ste odličan izbor.

Otkrijte nove strane stare slastice

Lubenica je predivno osvježenje i ako ju samo ohladite i narežete, ali donosimo vam nekoliko novih recepata s kojima ćete upoznati lubenicu u potpuno novom ruhu.

Voćna salata u lubenici

 • 1 lubenica
 • 200 g malina
 • 200 g jagoda
 • 200 g kupina
 • 1 limun

Lubenicu prerežite i ukrasite joj rub. Iz te polovice izdubite meso, te očistite koštice i nasijecite na kockice. Pomiješajte s ostalim voćem i polijte sokom limuna, pa sve vratite u ukrašenu polovicu lubenice te stavite na hlađenje prije uživanja.

Sok od lubenice

 • 1 lubenica
 • 1 limun
 • 1 žlica meda

Lubenicu isijecite na manje komade, pa propasirajte u bokal. Dodajte sok jednog limuna i jednu žlicu meda. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a zatim poslužite u velikim čašama sa šarenim slamkama.

Frape od lubenice

 • 3 veće kriške lubenice
 • 3 kugle sladoleda od vanilije
 • 3 dcl mlijeka
 • 1 žlica meda

U blender stavite sve sastojke, a zatim ga uključite. Gotovo je kada je smjesa postala gusta i pjenušava. Sipajte u ohlađene čaše i uživajte.

Lubenica na štapiću

Ovo je idealna zamjena za kupovne sladolede koju možete ponuditi svojim mališanima. Jednostavno, nasijecite lubenicu na kocke ili trokute, pa u njih nabodite drvene štapiće. Ostavite nekoliko sati u zamrzivaču i oduševite klince ovim „sladoledom“.