Kruška: slatkasto, ukusno i voće izrazito bogato vlaknima

Kruška je voće koje je slatkastog i sočnog okusa. Kora im može biti žuta, zelena, crvena, smeđa ili i kombinacija navedenih boja. Voće su izrazito bogato vlaknima, vitaminima i folnom kiselinom

kruška_pixabay

. Hipoalergene su, te se često preporučuju i u samim počecima dohrane beba. Sezona branja počinje krajem srpnja te se proteže u jesen, a na tržištu ih uglavnom ima tijekom cijele godine. Mogu se jesti svježe, kuhane (u kompotu), piti u obliku soka, ali se koriste i u pripremi raznih slastica.

Pozitivan utjecaj na zdravlje

Kao što i konzumiranje ostalog voća i povrća pozitivno utječe na zdravlje i njegovo poboljšanje, tako je i s kruškama. Brojne provedene studije ukazuju kako konzumacija krušaka pozitivno utječe na smanjenje tjelesne težine, nastanka dijabetesa, srčanih problema te povećava razinu energije i općenito stanja organizma.

Bogatstvo vlakana

Kruške su voće izrazito bogato vlaknima. Vlakna bude naš probavni sustav te se kruške odnosno kompot od krušaka često preporučuje kod problema sa zatvorom. Kod osoba koje nemaju spomenute probleme, nakon što pojedu krušku ne preporučuje se piti vodu jer mogu izazvati proljev. Sve to zahvaljujući pektinu, kojim su kruške bogate, a koji je diuretik te služi kao laksativ.

Česta hrana za dojenčad

Kruške su obično jedno od prvog voća u dohrani beba. Hipoalergene su pa se smatraju sigurnim jer ne izazivaju alergije, a kao što je već spomenuto, bogatstvo vlakana ne izaziva zatvor i probavne probleme kod još malenog, u potpunosti ne razvijenog, probavnog sustava.

Smanjuju rizik od moždanog udara i starenja

Antioksidansi kojima su bogate djeluju na snižavanje krvnog tlaka, te time i smanjuju rizik od nastanka moždanog udara. Dok kombinacija antioksidansa i vitamina A, C i E utječe na smanjenje procesa starenja.

Štite od nastanka dijabetesa tipa 2

U kruškama se nalaze tri skupine flavonoida (flavonoli, flavan-3-oli i antocijan. Upravo ova kemijska svojstva imaju znatan utjecaj na poboljšanje osjetljivosti organizma na inzulin. Provedena istraživanja su potvrdila kako su upravo kruške kraljica voća bogata tim svojstvima. Osim toga, preporučuje se i dijabetičarima svakodnevno konzumiranje soka od krušaka, 30 minuta prije obroka.

Liječe bronhitis i smanjuju kašalj

Kuhane i pečene kruške pomažu kod liječenja bronhitisa te kašlja.

Snižava tjelesnu temperaturu

Još drevna medicina prepoznala je ova svojstva krušaka te su se koristile kod snižavanja povišene tjelesne temperature. Za snižavanje temperature potrebno je popiti jednu čašu soka od kruške jer utječe na hlađenje organizma.