Obitelj Solina bavi se proizvodnjom i preradom klica. Iako većina Hrvata klice nikad nije jela, a ni vidjela, navike se polako mijenjaju, a super zdrave klice traže svoj put do kupaca i stola.

Klice su tzv. bebe biljke, odnosno klice iz koje bi da im se dozvoli, izrasla cijela rotkvica, brokula ili djetelina. Klice su tek iznikle sjemenke raznih biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, najčešće u tami. One su lako probavljiva hrana bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i fitokemikalijama budući da su te tvari nužne kako bi isklijala biljka kasnije mogla dalje izrasti. Najčešće se jedu sirove, a okus im varira od blagih i nježnih do poprilično ljutih ili čak i lagano gorkih. Zbog toga se mogu kombinirati s raznim jelima pa, osim što su nutritivno dobre, mogu ukrasiti svaki tanjur.

Obitelj Brankice Soline ima najveći hrvatski pogon za pranje, centrifugiranje i pakiranje klica, koje se zatim upućuju na tržnice, velike trgovačke centre ili u restorane gdje su sve popularnije. Prije 10-tak godina započeli su sa sadnjom i proizvodnjom do tada na našem tržištu potpuno novih i nepoznatih proizvoda – i uspjeli. Hrvati su klice gledali jako sumnjičavo i nisu bili previše oduševljeni njihovom pojavom.

Uz klice ova poduzetna obitelj proizvodi i “baby leaf greens” odnosno mikrozelenje, mlade biljke raznog povrća s tek izraslim pravim listovima koje se za razliku od klica uzgaja u zemlji ili nekom drugom mediju. Ovi proizvodi u Americi su izrazito popularni, ali sve više i u našim restoranima.

Klice se najčešće jedu na salatu, može miješano i više vrsta, ali i miješano s drugim salatama te u sendvičima i uz razne namaze. Najbolje ih je jesti sirove jer sirove su najzdravije i ne gube pregršt zdravih svojstava. Mladi izdanci klica prepuni su vitamina i minerala i lakše su probavljivi od odrasle biljke.

Netko bi pomislio da se klice spremaju u kompliciranim jelima, no to uopće nije tako – izvrsno pašu i jednostavno se slažu u najobičniji sendvič, koji uz klice – jednostavno više nije toliko običan.