U ljeto i jesen priroda obiluje svježim voćem i povrćem, dok je zima relativno siromašna po tom pitanju. Zato se od davnina sprema zimnica, tj. prave zalihe hrane kako bi i zimi mogli ukusno i raznoliko jesti.

Unatoč tome što je danas u supermarketima kroz veći dio godine dostupno svježe i konzervirano voće i povrće, priprema zimnice je običaj koji se nastavlja njegovati. A tome svjedoči i to što gotovo svatko ima neki mamin ili bakin recept za savršen džem od jagoda ili najbolju turšiju na svijetu.

Ljetne bebe su, rekli bi neki, rođene u najljepšem dijelu godine – toplo je, ima puno sunca, dani dugo traju, sve cvijeta i lijepo miriše, ide se na ljetovanje, itd. Pa ipak, ako se mame drže preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i dohranu uvode djetetu sa šest mjeseci, onda mogu biti u problemu što izabrati zbog oskudnosti ponude. Iz tog se razloga dosta mama odlučuje na pripremu zimnice od domaćih proizvoda koju kasnije mogu ponuditi svojoj bebi.

Nekoliko je načina pohrane, a to mogu biti sušenje, zamrzavanje, konzerviranje raznim zaslađivačima, pohranjivanje u soli ili slanoj vodi, u octu, u ulju, itd. Ipak, za male bebe je najbolje koncentrirati se na zamrzavanje hrane, jer ono ne zahtjeva konzervanse ili začine koji bi bebama i maloj djeci mogli teško pasti.

Ono što je najvažnije za pripremu zimnice:

  • Odaberite zdravo, zrelo i čvrsto voće ili povrće, a oštećene ili lošije komade konzumirajte odmah.
  • Posuđe i pribor kojim ćete se koristiti moraju biti besprijekorno čisti.
  • Ako zimnicu spremate u staklenke, one se moraju sterilizirati.
  • Poklopci, zatvarači, čepovi, gumice također.
  • Ako koristite celofan, potrebno ga je prethodno natopiti u alkohol.

Kako pohraniti povrće?

Ako nemate ideju što s nekim povrćem, imajte na umu da se gotovo sve vrste mogu zamrznuti. Zamrzavanjem ono ostaje u dobrom stanju uz najmanji gubitak vrijednih mineralnih tvari i vitamina.

Ono što je važno kod odmrzavanja jest da jednom odmrznutu hranu ne smijete ponovo zamrzavati – izuzev ako ste skuhali neko jelo od nje, onda se može ponovo pohraniti u zamrzivač. Praktičan savjet je da hranu za zamrzavanje spremate u plastične vrećice ili posude kako jedna vrsta ne bi poprimila miris druge.

Grašak – očišćeno zrnje blanširajte 1 minutu, procijedite, prosušite te spremite u vrećice i zatim u zamrzivač. Sasvim mlad grašak nema potrebe blanširati, možete ga svježeg zamrznuti.

Mahune – svježe ubrane mlade mahune trebale bi biti tvrde, takve ih očistite, narežite ili ostavite cijele. Blanširajte ih 2 minute, a zatim ocijedite i pospremite u vrećice.

Blitva – potrebno je dobro oprati svaki list pojedinačno, blanširati 2-3 minute, a potom ocijediti i ohlađeno spremiti u vrećice.

Špinat – postupak je jednak kao i za blitvu, s tim da njega prije spremanja u vrećice možete i usitniti u blenderu, i kao takav će biti pogodan za brze umake ili djeci omiljeni „špinat na mlijeku“.

Kelj – kelj razrežite na manje dijelove, a potom ga narežite na sitno i blanširajte pola minute. Ohlađeno spremite u zamrzivač.

Cvjetača – odstranite lišće, a potom cvjetaču podijelite na cvjetove koje ćete blanširati 3 minute.

Mrkva – sasvim mlade mrkve dovoljno je samo očistiti, one veće možete narezati na sitno (kako ih inače koristite u varivima i sl.). Potrebno ih je blanširati 2 minute i spremne su za pohranu.

Peršinov list – gubi sva svoja svojstva kuhanjem, a ni sušenje nije puno bolja opcija. Zato ga možete oprati, sitno nasjeckati te pospremiti u posude i zamrznuti, a on će vam uvijek biti pri ruci mirisan i aromatičan.

Paprika – s paprikama možete zaista svašta. Dio koji spremate za punjene paprike, pripremite tako da im odstranite vrh i očistite sjemenke. Možete ih i peći u pećnici, a kada su gotove, očistiti ih i složiti porcije za zamrzivač. Također ih možete cijele ili prepolovljene blanširati 2-3 minute, pa spremati u vrećice.

Patliđan – operite ga i narežite na tanke ploške (pola cm otprilike) i blanširajte 3 minute.

Kako pohraniti voće?

Slično kao i s povrćem, za bebe je najjednostavnije voće zamrznuti, a kada dođe vrijeme polako sve bogatstvo vaditi iz zamrzivača i pripremati u slasne kašice.

Bobičasto voće – operite i odstranite lošije bobice, rasporedite na ravnu površinu (tacna, daska za rezanje, oval, veći tanjur) da se ne dodiruju međusobno i tako ostavite u zamrzivaču za nekoliko sati. Kada je voće smrznuto možete ga pospremiti u vrećice ili u jednu vreću – obzirom da je svaka boba posebno smrznuta neće biti problem odvaditi koliko vam treba.

Jabuke – iako se mogu čuvati na hladnom i mračnom, zamotane u novinski papir, također ih možete i oprane, očišćene i naribane pohraniti u zamrzivač.

Marelice, šljive – operite, osušite i odstranite koštice. Po želji možete spremati polovice ili sitno rezane za kašice i zamrzavati.

Kruške – možete ih spremati kao jabuke ili kao marelice.

Također, od gotovo svog voća možete kuhati i džemove, marmelade i kompote. Recepte koje imate i koje pripremate za svoje ukućane prilagodite bebi (izbacite agrume i zamijenite bijeli šećer npr. rižinim sladom).