Doručak za 5! Zdrav, ukusan i pripremljen u nekoliko minuta!

Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru ostavi neprijatelju, glasi stara kineska poslovica.

zdravi_dorucak

Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru ostavi neprijatelju, glasi stara kineska poslovica U nas se govori vrlo slično: Doručkuj kao kralj, ručaj kao gospodin i večeraj kao siromah. Obje poslovice dovode do jasnog zaključka da je doručak zasigurno najvažniji obrok u danu. Potvrđuju to i brojna istraživanja koja su se između ostalog bavila utjecajem doručka na mentalne sposobnosti djece.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, djeca koja ne doručkuju redovito, slabije funkcioniraju ujutro i manje su uspješna u rješavanju problema koje se postave pred njih. Sličan utjecaj je nekonzumiranja doručka imalo i na verbalne sposobnosti, kreativnost i sposobnost usvajanja novih znanja. Istraživanja su također pokazala kako redovito doručkovanje smanjuje pretilost u djece, razinu kolesterola te grčeve u trbuhu (najčešće uzrokovane glađu).

Bez obzira na životni tempo i količinu obaveza koje svakodnevno imamo, petnaestak minuta zajedničkog druženja, okupljanja za stolom i objedovanja trebao bi biti jutarnji ritual.

Kako bi jutarnje objedovanje uvijek bilo zdravo i ukusno, za vas smo izdvojili nekoliko recepata koji su osmislili učenici osnovnih škola Republike Hrvatske uključeni u aktivnosti posvećene podizanju svijesti o važnosti najvažnijeg obroka u danu - doručku.

Banana u pidžami

Sastojci (1 osoba): 1 tortilja od kukuruznog brašna 1 žlica sirnog namaza 1 banana 1 žličica meda cimet po želji sušeno voće po želji orašasto voće po želji

Priprema: Pomiješati sirni namaz s medom i cimetom, a potom sa smjesom premazati tortilju. Na tortilju staviti bananu te ju potom zamotati. Zagrijati tavu i na nju staviti zamotanu bananu te kratko zapeći sa svake strane. Banane u pidžami poslužiti uz sušeno i orašasto voće.

Veseli kolutovi

Sastojci (1 osoba): 1/2 graham peciva 1 jaje 2 rotkvice (ovisno o sezoni mogu se iskoristiti i cherry rajčice, mrkva ili krastavci) 1 žličica maslaca

Priprema: Kuhati jaje 5 minuta, a potom ga oguliti i narezati na ploške. Pecivo prerezati po pola te premazati maslacem. Ploške jajeta i rotkvice poslagati na pripremljeno pecivo. Uz jaja poslužiti čašu prirodnog soka od jabuke.

Sendvič za 5!

Sastojci (1 osoba): 1 šnita kruha sa sjemenkama 1 žlica sirnog namaza 1 list zelene salate 1/2 rajčice 1/4 krastavca 1/2 žlice maslinovog ulja

Priprema: Narezati rajčicu i krastavac na tanke ploške. Prerezati pecivo po pola, pokapati maslinovim uljem te sve sastojke složiti u sendvič. Uz sendvič poslužiti čašu cijeđenog soka od naranče te bananu.

Vitaminski zalogaj

Sastojci (1 osoba): 1 šnita kruha s lanenim sjemenkama 1 jaje 1 šnita tvrdog sira 1 rajčica

Priprema: Kuhati jaje 5 minuta, a potom ga oguliti i narezati na ploške. Na kruh staviti sir te ploške rajčice i jajeta. Uz sendvič poslužiti jednu čašu svježe cijeđenog soka od naranče.

Voćna kuća

Sastojci (2 osobe): 1 naranča 1 jabuka 1 banana 2 žlice džema, po želji 2 šnite integralnog kruha

Priprema: Voće oprati, oguliti, nasjeckati na kockice, i potom posložiti na štapiće za ražnjiće Uz voćne ražnjiće poslužiti integralni kruh sa džemom (po želji). Uz Voćnu kuću poslužiti jednu čašu soka od bazge.

(Izvor: PETICA - igrom do zdravlja)