Postoje mnoge navike i stvari koje će djeca naučiti sama kroz istraživanje i vlastita iskustva, no nekima ih moraju podučiti roditelji i odrasli koji sudjeluju u njihovu odgoju. Na popis tih vještina svakako bi bilo dobro staviti meditaciju.

Iako ova riječ mnogima još uvijek zvuči egzotično, istočnjački ili “alternativno” meditacija je ništa drugo do korisna vještina smirivanja misli, dubokog disanja i uživanja u tišini i sadašnjem trenutku. Te pauze itekako su potrebne i velikima i malima u ovom užurbanom, ludom svijetu u kojem živimo.

Djeca su sama po sebi već mali gurui kad je u pitanju življenje u sadašnjem trenutku, pa učenje meditacije ne bi trebao biti veliki problem. Sve što treba učiniti je njegovati ono što djeca u sebi imaju i spriječiti da to s odrastanjem ne izgube.

Kako naučiti dijete umijeće meditacije? Prije svega roditelj treba svladati osnovne korake, a kasnije možete vježbati s djetetom. Važno je moći se umiriti, usredotočiti i osjetiti stapanje sa sadašnjim trenutkom i svojim bićem. Ovisno o dobi, dijete će imati više ili manje strpljenja po pitanju trajanja meditacije. Mlađa djeca ranije će odustati i ne treba ih forsirati, već imajte na umu da će redovitim vježbanjem i s odrastanjem meditacija kod djeteta dobiti upravo onaj oblik i trajanje koje će djetetu trebati i odgovarati. Ne postoji jedinstveni recept za meditaciju i po pitanju izvođenja i po pitanju trajanja, ali s nečim treba početi.

Kada vidite da je dijete previše uzbuđeno i nemirno, umorno i razdražljivo, napeto ili plačljivo i nije baš “svoje” pozovite ga na meditaciju kako bi se ponovno osjećalo smireno i zadovoljno.

Najbolji položaj za meditaciju je sjedeći, ali možete i leći ako vam je tako udobnije. Zatvorite oči i pokušajte duboko i ravnomjerno disati. Kako bi pomogli djetetu, tihim glasom govorite: “Udahni” i “Izdahni”. Udisaj neka bude kroz nos, a izdisaj na usta, što će djetetu olakšati da se fokusira na vlastito disanje. Ako osjećate neku ugodu u svojoj okolini, naglasite to. Primjerice, recite da je povjetarac baš osvježvajući ili da vam večernje zrake sunca baš fino miluju lice ili da je zvuk ptičica u drveću predivan. Cilj je opustiti tijelo i ujednačiti disanje. Istovremeno iz glave će nestajati misli, energija u tijelu bolje raspodijeliti i dijete će dobiti minutu, dvije ili tri predaha koje će mu pomoći da se fokusira, da se nauči primiriti i opustiti.

Meditaciju možete kombinirati i s nježnom masažom. Neka dijete položi glavicu u vaše krilo. Potom vježbajte disanje i u jednom ga trenutku počnite lagano masirati po licu, glavici, ručicama i prsima u ritmu disanja. Već nakon prvog pokušaja vidjet ćete mnoge pozitivne posljedice na ponašanju i samopouzdanju svog djeteta.

Meditacijom učimo djecu da je dobro ponekad zakočiti, napraviti pauzu, stati, udahnuti duboko i osjetiti prirodu oko sebe. Učimo ih postojati i uživati u sadašnjem trenutku kako bi se podsjetili na ono što je važno u životu – mir, zadovoljstvo, optimizam i osluškivanje svog unutarnjeg “ja”.