U ljetnim mjesecima na tržnicama i supermarketima neizostavni dio voćne ponude je bobičasto voće čija sezona traje sve do listopada. Najpoznatiji predstavnici su borovnica, kupina, malina, ribiz, jagode i brusnica, a sve njih zajedno veže obilje vitamina i minerala koje u sebi sadrže. Ovisno o vrsti, bobičasto voće potječe iz različitih dijelova svijeta, a u Europu su većinu donijeli kolonizatori za vrijeme svojih putovanja tijekom 19. stoljeća. Maline se najdulje uzgajaju i o njihovom uzgoju pronađeni su zapisi stari više od dvije tisuće godina, a uzgoj borovnica započeo je tek u 20. stoljeću.

Ovi sočni i ukusni plodovi obiluju pigmentima antocijanina iz skupine bioflavonoida iznimnog antioksidativnog učinka. Bobičasto voće uz antocijanine obiluje i vitaminima C i A koji doprinose blagotvornom djelovanju ukusnih bobica. Sadrže još i željezo, kalij, folnu kiselinu, prehrambena vlakna te pregršt fitokemikalija zbog čega su s razlogom bobice dobile epitet supervoća.

Bobičasto voće ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje čovjeka, a ističe se antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima. Najbolje ga je jesti svježe i sirovo jer stajanjem i termičkom obradom gube na nutritivnoj vrijednosti (posebno na udjelu vitamina). Preporučuje se konzumacija triju ili više obroka tjedno.

Kako je trenutno sezona bobičastog voća u punom jeku, bila bi prava šteta ne uživati u hranjivim, zdravim i ukusnim borovnicama, malinama, kupinama. Predlažemo stoga da u dogovoru s vašom djecom proglasite dane konzumiranja najzdravijeg voća i svakodnevno svi zajedno, primjerice ispred televizora, umjesto grickalica iz vrećice pojedete šalicu sočnih i zdravih bobica.  Osim što se mogu jesti same ili sa šećerom, od bobičastog voća mogu se pripremiti i zanimljive poslastice. Za desert od sira s bobicama, bogat kalcijem kravlji sir može se izmiješati sa slatkim vrhnjem i javorovim sirupom i potom po njemu rasporediti pomiješane maline, jagode i borovnice. Može se spremiti i vrlo ukusan, osvježavajući frape od bobičastog voća koji je “posebno” zdrav jer se osim od bobica priprema i od sojinog ili rižinog mlijeka i smeđeg šećera. Kao odličan “rashladni” dodatak u ljetnim mjesecima uvijek dobro dođe i sladoled s preljevom od borovnica i malina koji će ga učiniti još ukusnijim.