Hrskave, s jogurtom ili mlijekom, čokoladne, sa sušenim voćem, raznih boja i oblika, žitarice su najdraži jutarnji obrok mnoge djece, a i mnogi odrasli ih navode kao omiljeni obrok.

Prati ih glas “zdravog” obroka koji daje energiju za cijeli dan. No, najnovije studije Grupe za ekološki rad (EWG) pokazuje da zdjelica žitarica za doručak godišnje sadrži oko 4.5 kilograma šećera. Znanstvenici su ispitali više od 1500 različitih vrsta žitarica, među njima i 181 vrstu koja je etiketirana kao žitarice za djecu. Ponovno je istraženo i 84 vrsta žitarica koje su bile uključene u slično istraživanje 2011. godine te je otkriveno da sadrže u prosjeku 29% šećera.

Studija je pokazala da je samo nekolicina žitarica za djecu bila bez dodatnih šećera, dok u prosjeku dječje žitarice sadrže više od 40% dodatnih šećera nego žitarice za odrasle. Od 181 ispitanih žitarica za djecu, samo njih 10 je zadovoljilo kriterije niske razine šećera, a među njima su Kellogg Rice Krispies, Kellogg Corn Flakes i General Mills Cheerios.

Kada izostavite ostalu hranu koja sadrži mnogo šećera kao što su slatkiši, kolači, sladoled, bezalkoholni i voćni sokovi, dječje žitarice su najveći izvor prekomjerno zaslađene hrane u prehrani djece mlađe od 8 godina.
Žitarice koje sadrže tolike količine šećera ne može se smatrati dijelom zdravog obroka ili prehrane jer djeca i ovako jedu dva do tri puta veće količine šećera od preporučenih.

Rezultati studije otkrili su da “najslađe” žitarice sadrže čak 56% šećera. S druge strane, proizvođači smatraju da izvještaj EWG-a ignorira dobrobiti koje donose žitarice za doručak, čak i one sa prevelikim udjelom šećera te smatraju da žitarice, u kombinaciji s mlijekom s manje masti i kalorija, čine dobar odabir za početak dana koji sadrži mnoge hranjive stvari koje bi inače propustili.