U posljednjih dvadesetak godina, značajno je povećan postotak djece koja imaju neki od poremećaja iz spektra autizma. Na 100 rođene djece jedno će bolovati od autizma, dok je prije nekoliko desetljeća na 10.000 samo 2-3 djece bilo autistično. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 8.000 osoba s autizmom, a u susjednoj BiH čak više od 20.000. Zašto se taj postotak povećava i što uzrokuje autizam, pitanja su s kojim se stručnjaci svakodnevno bave i pokušavaju na njih dati odgovore.

Debata koja se vodi već godinama vezana je za živu koja se nalazi u konzervansu timerosalu koji je sastavni dio cjepiva za djecu. Naime, struka navodi da bi upravo živa iz cjepiva mogla biti uzročnik pojave autizma kod sve većeg broja djece koja su izložena obveznom cijepljenju.

Konvencionalna medicina tvrdi da nema nikakve poveznice između žive i spektra autističnih poremećaja, no čini se da dokazi pokazuju upravo suprotno.

Najnoviji članak u stručnom časopisu Journal Translational Neurodegeneration u vrlo impresivnoj studiji pokazuje snažnu vezu između izloženosti male djece živi i rizika od autizma.

U studiji se proučavalo djecu koja su primila tipična cjepiva prema kalendaru, odnosno DTaP (cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa) i cjepivo protiv hepatitisa B.

U prvoj fazi istraživanja djeca su podijeljena u dvije grupe kako bi primila DTaP cjepivo. U jednoj grupi sva su djeca primila cjepivo koje je sadržavalo konzervans timerosal. U drugoj grupi djeca su primila isto cjepivo, ali u njegovom sastavu nije bilo žive.

Rezultati su pokazali da postoji dvostruko povećan rizik od poremećaja iz spektra autizma kod djece koja su primila DTaP cjepiva s timerosalom, u usporedbi s mališanima koji su primili isto cjepivo ali bez žive.

U drugoj fazi studije promatralo se djecu koja su primala cjepivo protiv hepatitisa B koje je sadržavalo živu, odnosno timerosal. Djecu se pregledavalo narednih šest mjeseci i uspoređivalo se njihovo ponašanje i zdravlje s djecom koja su primila isto cjepivo ali bez timerosala.

I ova studija pokazala je da su djeca koja su primila cjepivo s tragovima žive bila pod dvostruko većim rizikom od autizma od svojih vršnjaka koji su primili isto cjepivo bez tog otrovnog metala.

U nastavku studije proučavalo se da li doza žive u cjepivu igra neku ulogu u riziku od pojavljivanja autizma. Sumnje znanstvenika su se ponovno potvrdile. Što je doza žive u konzervansu timerosalu bila veća, to je i rizik od obolijevanja bio veći.

Autori studije zaključuju:

“Zato što oni koji su izloženi cjepivima koja sadrže timerosal imaju statistički značajan povećani rizik od dijagnoze poremećaja iz spektra autizma i zato što se ta cjepiva s timerosalom djeci daju u dobi od 0 do 6 mjeseci, ispravno je sugerirati da značajan broj pojedinaca ispitanih kroz našu studiju kojima je dijagnosticiran autizam, pate od neurodegeneracije ili vrste progresivne encefalopatije za koje je etiološka patogena baza bila izloženost organskoj živi u timerosalu koji je sastavni dio cjepiva”.

Ovakva izjava vrlo je snažna i značajna.

Mnogi konzervativni liječnici i medicinari tvrde da živa ne može ući u mozak.

No, u jednoj drugoj studiji iz kolovoza 2013., pronađen je još jedan dokaz biološki uvjetovane uloge žive iz cjepiva na patogenezu poremećaja iz spektra autizma. Znanstvenici su ispitivali preraspodjelu žive nakon davanja cjepiva s timerosalom životinjama. U davanju cjepiva bebama čimpanzama slijedili su dječji kalendar cijepljenja uspostavljen 90-tih. Znanstvenici su otkrili značajne razine žive prisutne u mozgu, a iste se nisu spuštale ni 120 dana nakon zadnje primljene doze cjepiva.

Izvor: Autism Action Network