Meteorolozi najavljuju dolazak pravog zimskog vremena već od sljedećeg vikenda. To znači da će temperature biti ispod nule, da će tijekom noći smrzavati, kao i pojavu prehlada i gripa te sličnih zimskih problemčića koji predstavljaju onu manje lijepu stranu ovog bijelog i hladnog godišnjeg doba. Donosimo nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti djece tijekom zime, koje već svi znamo, ali nije na odmet sve još jednom ponoviti.

1. Pažljivi u prometu
Stopa smrtnosti djece u prometu još uvijek je vrlo visoka, a zbog zimskih uvjeta na cesti, prometne nesreće su tijekom zime u porastu. Stoga bi bilo dobro napraviti provjeru dječjih sjedalica, zamjenu ljetnih sa zimskim gumama i provjeru automobila općenito prije no što stigne prava zima. Prije vožnje dobro vežite mališane u sjedalicama ili na sjedalima, one klince i klinceze koji su mlađi od 12 godina svakako vozite na zadnjim sjedalima. Za vrijeme vožnje poštujte prometna ograničenja, upalite svijetla za vožnju i općenito budite ekstra oprezni na cesti.

2. Tjerajte klince da često peru ruke
Pravilo da se ruke peru često i temeljito vrijedi cijele godine, no zimi je higijena ruku još važnija zato što smo okruženi s još više virusa i bakterija. Pranje ruku vrlo je jednostavna, ali najučinkovitija metoda prevencije protiv mnogih zaraza i infekcija koje prenosimo u najvećem broju slučajeva rukama. Ako djeci svakodnevni tempo ne omogućava pristup toaletima, neka imaju uz sebe gel za dezinfekciju ruku ili dezinfekcijske maramice.

3. Ne zaboravite cijepljenje ako je ono potrebno
Neki roditelji su zagovornici cijepljenja dok će neki drugi isto izbjegavati. Ako ste u prvoj skupini, ne zaboravite cijepljenje obaviti na vrijeme. Na taj način vršite prevenciju za razvoj mnogih bolesti vašeg djeteta, ali ujedno od oboljenja štitite i drugu djecu koja bi s vašim mališanom mogla doći u doticaj. Ukoliko ste protivnik cijepljenja, svejedno ćete morati dijete pripremiti na pikice koje su obavezne i propisane pravilnicima koji reguliraju javno zdravstvo.  

4. Potičite dijete na fizičku aktivnost
Jasno je ko dan, da zima ne ide baš na ruku aktivnostima na otvorenom. Vani je hladno, dani su kraći i često pada kiša. Bez obzira na to, pokušajte dijete poticati na aktivnosti. Tjelovježba će im poboljšati imunitet, napuniti ih energijom i pomoći im u koncentraciji i učenju. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi djeca trebala biti fizički aktivna barem 60 minuta dnevno. Ako nemate ideja kako ih aktivirati, razmislite o sljedećim prijedlozima: školski sport, izvanškolske sportske aktivnosti, šetanje psa, pomoć u kući, zimska rekreacija (klizanje, sanjkanje), planinarenje, šetanje, plesanje i sl.

5. Zdrava prehrana
Zimi muku mučimo s povrćem i voćem kojeg nema jer nije sezona. Naš organizam evolucijski je programiran da to shvaća, pa će se zadovoljiti malo “težom” hranom, jer mu ona i treba da se obrani od hladnoće i bolesti te napuni energijom. Vrlo je važno da kao i tijekom cijele godine djeca ne preskaču doručak, da ih uključite u pripremanje obroka i kuhanje te da jedete barem jedan obrok dnevno svi zajedno, kao obitelj. U nedostatku svježih namirnica, dovoljno će zdravo biti tijekom zime kuhati ono što je sezonsko. Evo nekoliko ideja: kiseli i svježi kupus, žitarice (leća, hajdina kaša, smeđa riža, ječam), variva, voćni kompoti, palenta, juhe, maneštre, kiseljeno povrće, suho voće, meso peradi i sl. Preporuka stručnjaka je da se zimi jede više cjelovitih žitarica koje su bogate vitaminima i mineralima, a u obroke svakako ubacite i prirodne saveznike imuniteta kao što je češnjak.  

6. Zimski san
Zimi su dani kraći, brzo pada mrak, ali zabluda je da će zbog toga klinci htjeti ranije ići u krevet. Njima je sasvim svejedno da li se igraju vani ili u sobi, ali spavanje je uvijek neprijatelj broj jedan. Ipak, djeca trebaju oko 10 sati sna u komadu, pa bi trebalo paziti da se ta rutina ne prekida. Ukoliko im manjka sna, riskiramo da popuste u školi, da se pojave neki problemi u ponašanju, u prehrani i metabolizmu i sl.

7. Ako su bolesni, neka budu kod kuće
Ukoliko se ove zime pojave temperatura, začepljeni nosić koji stalno curi, upale dišnih puteva i drugi simptomi gripe ili jače prehlade, neka dijete ostane kod kuće i ne ide u školu ili vrtić. Tako će se brže oporaviti, neće širiti zarazu i dobit će potreban odmor. Nije pametno izlagati djetetov ionako oslabljeli imunološki sustav drugim potencijalno zaraznim klicama s kojima će sigurno doći u kontakt u školi ili vrtiću. Ne zaboravite malene upozoriti da čak i doma kod kihanja i kašljanja stave ruku na usta, brišu nosiće u maramice (koje im trebaju biti nadohvat ruke), često peru ruke i piju puno tekućine.

8. Nemojte pušiti
Kad su roditelji pušači i djeca su pušači. Kada djeca kao pasivni pušači tako rano počnu uvlačiti otrove iz cigaretnog dima u organizam, pod većim su rizikom od raznih respiratornih problema i oboljenja te osjetljiviji na upale dišnih puteva, razvoj astme i mnoge druge zdravstvene probleme. Ako je ikako moguće, pokušajte uopće ne pušiti u zatvorenim prostorima. Ako pak ne možete bez cigarete, obucite jaknu i pušite na dvorištu, balkonu ili ispred zgrade tj. što dalje od djece.

9. Topla odjeća
Neki mališani jednostavno ne vole kape i rukavice, a nadasve mrze nositi šalove, ali zimi je to jednostavno nužno. Pazite da djeca nikada ne izlaze iz kuće nepokrivenih dijelova tijela. Pazite da nose potkošulje i da im odjeća nije mokra. Od davnina majke i bake ponavljaju da je suha i topla odjeća zalog za zdravlje zimi, a to je doista tako. Ukoliko je potrebno, zaštitite kožu lica kremicom, a usnice balzamom za zaštitu od isušivanja. Djeca često oblizuju usne i sline više od odraslih, pa i blagi naleti vjetra mogu izazvati pucanje slojeva kože na usnama i oko usta.

10. Dovoljno tekućine
O važnosti pijenja vode zimi već smo pisali. Ovdje ćemo samo spomenuti da tijelo i zimi može dehidrirati, bez obzira što se žeđ ne manifestira tako očito i snažno kao ljeti. Vrlo je važno zimi opskrbljivati tijelo vodom. Stoga spakirajte mališanima vodu i u vrtić i školu. Podsjetite ih da tijekom učenja, razmišljanja i raznih aktivnosti tijelo itekako troši vodu, pa ju je vrlo važno nadomjestiti novom.

11. Suhi zrak u prostoriji
Grijanje, odnosno toplina iz radijatora uzrokuje sušenje zraka u prostorijama u kojima boravimo, što nam stvara osjećaj suhoće i peckanja hrapavog grla. Osobito se taj neugodan osjećaj javlja kad se ujutro probudimo te kod djece koja su osjetljivija na promjene vlažnosti zraka. Stari dobar recept protiv ove pojave je lončić vode na radijatoru ili tekućina u posebnim posudicama koja se grijanjem isparava i povećava vlažnost u zraku. Na tržištu su u prodaji i specijalni uređaji koji reguliraju zrak u prostoriji. Ukoliko se problem pojavio prije no što ste ga uspjeli spriječiti, djeci dajte piti čaja s medom, koji će ovlažiti hrapavo i suho grlo.

12. Vitamini
Nadomjesci prehrani, vitamini u bombonima, tableticama, sirupima ili prašku, nisu loša ideja tijekom zime. Iako bi najidealnije bilo da djeca dobivaju sve potrebne vitamine i minerale preko prehrane, nije na odmet pribaviti im i ponuditi vitaminske dodatke. Oni im ne mogu štetiti ako se uzimaju prema propisanim dozama te im mogu ojačati imunitet da se lakše odupre klicama, bakterijama i virusima. Svakako se prije kupnje posavjetujte oko vitaminskih dodataka i s pedijatrom ili djetetovim liječnikom opće prakse.