Sa širenjem dijabetesa tipa 1 medu odraslima i djecom, liječnici Mayo klinike zapitali su se zašto se javlja kod sve većeg broja ljudi. U rezultatima istraživanja su otkrili kako crijevna mikroflora igra najveću ulogu u razvoju dijabetesa tipa 1. Za optimalno funkcioniranje imunološkog sustava naša crijevna mikroflora mora biti zdrava i ujednačena i važno je da osigurava ravnotežu između zdravih i štetnih bakterija. Stoga je od iznimne važnosti da dječja crijeva imaju optimalnu bakterijsku raznovrsnost.

Upravo ta raznovrsnost bakterija u našem organizmu, a posebno dječjem, igra ključnu ulogu u nastanku ili sprječavanju bolesti. Crijevna mikroflora sadrži niz bakterija od kojih je čak 85% korisnih. Biološku raznovrsnost prisutnih bakterija potrebno je održati kako bi se djetetov crijevni sustav mogao obraniti od bolesti, a jedna od njih je i dijabetes tipa 1.

Znanstvenici Klinike Mayo u svojem istraživanju sugeriraju kako je moguće da je gluten kao iznimno čest sastojak najrazličitije hrane jedan od glavnih krivaca ponajprije poremečaja crijevne mikroflore, a zatim i nastanka dijabetesa u dječjoj dobi. Važno je znati da su znanstvenici svoje istraživanje proveli na miševima i da se rezultati još uvijek u potpunosti ne mogu prenijeti i poistovjetiti na ljude, no postoje indikacije i poveznice koje sugeriraju zaključke Mayo Klinike.

U eksperimentu, znanstvenici su miševe normalne težine s izgledima razvoja dijabetesa hranili hranom koja ne sadržava gluten. Miševi nisu razvili dijabetes, no čim su im u prehranu počeli uvoditi proizvode koji sadrže gluten, dijabetes je kod miševa ubrzano započinjao s razvojem. Osim toga, mjerljiv je bio i utjecaj glutena na bakterije crijevne mikroflore kod hranjenja glutenom čije se stanje naglo pogoršalo.

Gluten je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, ječmu, krumpiru te zobi. Gluten čini tijesto ljepljivim i daje elastičnost tijestu. Osim u spomenutim namirnicama, gluten se nalazi svuda oko nas i sadrži ga većina proizvoda: pizza, tjestenina, industrijska hrana, pa čak i ruževi za usne. Bjelančevina gluten sastoji se od dvije frakcije: glutenina i glijadina. Kod pojedinih ljudi postoji genetska sklonost nepodnošenju glutena, odnosno njegove frakcije glijadina, što se iskazuje kao glutenska enteropatija. Bolest netolerancije na gluten naziva se celijakija. Brojni znanstvenici se slažu kako je oštečenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, uz dijabetes tipa 1, to je i lupus, poremečaj rada štitnjace i drugo.

Kako bi očuvali i održali crijevnu mikrofloru zdravom potrebno je pridržavati se posebnog režima prehrane:

– izbjegavati žitarice koje sadržavaju gluten i mliječne proizvode od industrijski obrađenog mlijeka (svježe nepasterizirano i nehomogenizirano mlijeko se ne ubraja u ovu kategoriju)

– izbjegavati industrijske prerađevine prepune šećera i škroba

– prehranu temeljiti na cjelovitoj hrani – izvornim namirnicama

– poželjno je jesti domaću juhu (mesnu, kokošju ili riblju) jer osigurava materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stjenke i ima zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima

– uvedite u prehranu domaći kefir – najučinkovitiji mliječni proizvod koji omogućava izgradnju zdrave crijeve flore.