Izgradnja gustoće kostiju u djetinjstvu štiti nas od osteoporoze u odrasloj dobi. Osteoporoza je bolest kod koje oslabljene i krhke kosti lagano pucaju. Vitamin D djeluje na način da pomaže tijelu u apsorpciji kalcija, smanjuje gubitak kalcija iz tijela i djeluje pri spremanju kalcija u koštana tkiva. Gustoća kostiju je mjerilo prema kojem se ocjenjuje njihova jačina i minerali prisutni na različitim dijelovima kostiju.

Dr. Tania Winzenberg, sa Istraživačkog instituta Menzies iz Tasmanije izjavila je kako “mjerenjem gustoće kostiju, možemo odrediti kako nadomjesci vitamina D poboljšavaju zdravlje kostiju”.

Ona je u svom istraživanju ispitivala da li nadomjesci vitamina D kod zdrave djece uzrokuju skladištenje kalcija u kostima u još većim količinama. Otkrila je da nadomjesci vitamina D nemaju značajniji učinak na gustoću kostiju kod zdrave djece. Kod djece koja imaju niske razine vitamina D u krvi, nadomjesci mogu pomoći. Ipak, ni to još nije u potpunosti dokazano, tako da će se tim dr. Winzenberg u narednim istraživanjima više posvetiti djeci kojoj fali vitamina D u organizmu.

Slična istraživanja još uvijek se provode za vitamin C te se pokušava otkriti da li on doista pomaže kod prehlada, te za vitamin A i D za koje se vjeruje da pomažu kod cistične fibroze.

(JK, physorg.com)