Foto: RTL/Screenshot

Ne tako davno, po ne znamo koji put, u javnosti se raspravljalo o neprikladnoj težini školske torbe. Novinari su izvagali torbu učenice 4. razreda koja je sama po sebi imala 3 kg, a sa svim potrebnim knjigama i opremom za jedan školski dan, čak 7,3 kg. Takvu težinu smjela bi na leđima nositi osoba od 73 kg. Djeca su priznala da im školske torbe postaju sve teže i teže.

Većina hrvatskih škola za postavljanje adekvatnih ormarića u kojima bi djeca odlagala stvari sredstava nema. A dječje kralježnice konstantno trpe, i tako iz generacije u generaciju. Ako već institucije nisu u stanju rasteretiti našu djecu nepotrebnog tereta, kako mi roditelji možemo sačuvati kralježnicu naših školaraca?

Sport i pravilno disanje

Kod djece bi od najranijeg djetinjstva trebalo razvijati kulturu bavljenja sportom. Dugotrajno sjedenje pred televizorom ili ispred računala treba izbjegavati u velikom luku. Plivanje se smatra jednim od najkompletnijih oblika vježbanja jer podjednako razvija različite grupe mišića te se preporuča djeci koja imaju problema s kralježnicom. Čak i pravilno disanje može pomoći u održavanju kralježnice jer mišići koji omogućuju disanje odgovorni su i za pravilno držanje. Primjerice, vježbe disanja koje se prakticiraju u nekim borbenim vještinama i tehnikama pjevanja mogu osnažiti te mišiće i učiniti ih fleksibilnijima.

Pravilna prehrana

Svakako treba pripaziti i na vrstu i način prehrane. Djeci treba davati raznoliku hranu i količinski prilagođenu potrebama tijela. Na dječjem meniju redovito trebaju biti sljedeće namirnice: svježe voće i povrće, meso, riba, grahorice te nemasni mliječni proizvodi. Bjelančevine su potrebne za snagu mišića, a vitamin D i kalcij za čvrstoću kostiju.

Ispravan položaj tijela tijekom spavanja

Spavanje u pravilnom položaju rasterećuje i odmara kralježnicu. Preporuča se spavanje na boku ili spavanje na leđima s blago savijenim koljenima. Krevet u kojem dijete spava ne smije biti premekan da se kralježnica ulegne niti pretvrd kao da dijete spava na podu. Važan je i odabir adekvatnog jastuka koji treba podupirati vrat tako da bude u ravnini s leđima. Jastuk ne smije biti ni prevelik ni premalen, već mora odgovarati veličini dječjeg vrata i ramena.

Adekvatna školska torba

Školska torba se preporuča u obliku ruksaka, i to onog planinarskog, dovoljno visokog, s donjim rubom u visini stražnjice i pojasom oko struka. Djetetu treba savjetovati da ruksak nosi na oba ramena, nikako samo na jednom. Ako je to izvedivo, neka dio knjiga i pribora dijete ostavi u školi, a sa sobom nosi samo neophodno.

Kvalitetan prostor za učenje

Zdrav radni prostor potrebno je prilagoditi ergonomskim pravilima. Dječji stolac treba biti čvrst i stabilan te imati mogućnost podešavanja po visini. Radni stol također treba biti stabilan s odgovarajućom veličinom radne plohe tako da kut između podlaktice i nadlaktice iznosi 90 stupnjeva. Ako se dijete koristi računalom, treba ga postaviti ispred djeteta na način da je gornji rub ekrana u visini njegovih očiju. Što se tiče radnog pribora, treba ga postaviti na mjesto s kojeg ga dijete može dohvatiti bez istezanja i napora.

Važno je istaknuti da loše držanje kralježnice utječe na djetetovo fizičko i psihičko zdravlje. Deformacije kralježnice nakon završenog rasta više se ne mogu ispraviti, a brže se razvijaju i pogoršavaju tijekom puberteta.

Skolioza kod djece i mladih – koliko roditelji znaju o bolestima kralježnice?

 

Napisao/la -