Zube peremo svaki peti dan, a godišnje samo jednom promijenimo četkicu za zube. Naši šestogodišnjaci u prosjeku imaju po četiri pokvarena zuba, a od njih više karijesa imaju samo mali Bugari. Nažalost, htjeli mi to priznati ili ne, Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj je broj karijesa kod djece u zadnjih 25 godina u porastu. Zašto nam djeca kaskaju kad je u pitanju oralna higijena?

Higijenskim navikama djecu treba učiti od najranije dobi. Pravo vrijeme za higijenu dječje usne šupljine je i prije nego li djetetu izraste prvi zub. Dakle, kad svjetlo dana ugleda prvi zubić, vrijeme je za pravilno četkanje. Naglasak je na pravilno jer većina stomatologa za pokvarene zube “krivi” neznanje.

Kako pravilno prati dječje zubiće?

Bitno je oprati sve zubiće i sve plohe na zubićima. Tehnikom kružnih pokreta treba prvo oprati sve vanjske plohe, potom unutrašnje i na kraju grizne plohe. Manja djeca nemaju tako izvježbanu rukicu za pranje zuba pa bi se sve do negdje šeste godine djetetova života roditelj trebao sudjelovati u tom procesu. I da, učite djecu da nije važno samo oprati zube, nego oprati ih tako da budu čisti. A kako će znati da su ih dobro iščetkali? Tako da nakon pranja budu skroz glatki.

Ako želimo da djeci izrastu lijepi i zdravi zubići, moramo ih naučiti da ih treba redovito prati – ujutro prije doručka i navečer prije spavanja te podsjetiti (i sebe i njih) na redoviti odlazak teti zubarki.

Svakako treba pripaziti i na djetetovu prehranu jer probleme sa zubima može stvoriti bilo koja hrana, posebno grickalice koje se doslovce lijepe na zube i slatkiši u većim količinama koje treba izbjegavati u velikom luku.

[PROČITAJTE JOŠ: 10 savjeta za poticanje večernjeg pranja zubića]

Roditelji često nesvjesno odgađaju odlazak stomatologu pa se često zna dogoditi da s djetetom idemo kod stomatologa tek kad nešto nije u redu što nipošto nije dobro. Idealno bi bilo da dijete prvi put posjeti zubara oko prvog rođendana. Tada zubići tek rastu pa je manja vjerojatnost da će biti intervencija zbog kojih bi dijete moglo zamrziti zubara.

Karijes — kako mu doskočiti?

Odmah iza prehlade, karijes je druga najčešća bolest u svijetu. To nas ne bi trebalo čuditi jer vjerovali ili ne, ali u našoj maloj usnoj šupljini nalazi se više od sedam stotina bakterija. Nakon pranja zubi potrebno su samo dvije sekunde da se nakupe prve bakterije. Dječjem karijesu su najbolje doskočili Šveđani jer roditelje čija djeca imaju pokvarene zube prijavljuju Centru za socijalnu skrb. Karijes ne bi trebao biti šala jer nemar može dovesti i do karcinoma usne šupljine.

Na važnost održavanja higijene zubi kod djece raznim edukativnim mjerama i potezima Hrvatska ukazuje već godinama, više ili manje uspješno. Primjerice, da bi krenuli u školu, prvašići moraju donijeti potvrdu stomatologa da su im zubi zdravi. U slučaju da imaju karijes, na potvrdi će morati pisati datum kad su naručeni na popravak zuba. Po školama se već neko vrijeme roditelji i djeca educiraju o važnosti pečaćenja fisura trajnih kutnjaka. Riječ je o bezbolnom zahvatu koji sprečava karijes, besplatan je, ide na teret HZZO-a i najbolji je preventivni zahvat. Jer bolje spriječiti nego liječiti!

[PROČITAJTE JOŠ: Smanjite rizik nastanka karijesa kod djece – pečaćenjem zubića]

Higijena je pola zdravlja, ponavljamo djeci od malih nogu. No, što to zapravo znači? To znači da ako djeca neće redovito prati zubiće, zloćkaste bakterije Mrljek i Prljek mogli bi zakuhati pravu nevolju koja će ostati u sjećanju i djeci i roditeljima. A tko su Mrljek i Mrljek? Glavni likovi nove serije slikovnica o higijeni.

[PROČITAJTE JOŠ: Zloćkaste bakterije Mrljek i Prljek u novoj seriji slikovnica o higijeni]