Iako je posljednjih dana bilo više kiše nego sunca, uskoro će doći topliji dani i praznici, pa nije na odmet još jednom pisati o nužnosti zaštite od UV zraka, ali ovog puta o njihovim negativnim učincima na oči. Naime, zaštita očiju od sunca mora biti osigurana djeci kao i odraslima, jer su ona posebno osjetljiva na ultraljubičaste A i B zrake.

Kao prvo, djeca općenito provode više vremena na suncu od odraslih, dok su istovremeno njihove leće propusnije od leća u oku odrasle osobe. Upravo zbog te propusnosti, mrežnica je izloženija većoj količini svijetla kratkih valnih duljina.   

Oči trebamo od UV zraka štititi tijekom cijele godine, a osobito kada smo u situacijama da se te štetne zrake reflektiraju iz vode, pijeska, pločnika ili snijega. Djeci treba nabaviti odgovarajuću zaštitu u vidu naočala sa zaštitnim staklima, kapica, šeširića i drugih ljetnih pokrivala za glavu. Prilikom kupnje sunčanih naočala za djecu, pazite da ih nabavljate u specijaliziranim optikama, jer samo one nude zaštitna stakla koja 99% ili 100% blokiraju opasne UVA i UVB zrake.

Drugim riječima, nemojte se pouzdati u plastične sunčane naočalice koje ste kupili na štandu, jer one ne samo da ne štite od sunca, već i kvare vid. Osim toga, naočale bez spomenutih zaštitnih stakala mogu uzrokovati još jače proširenje zjenica čime zračenje direktnije pogađa oko.

Isto tako pazite da sunčane naočale dobro prianjaju uz lice djeteta, kako mu ne bi stalno padale s lica i kako bi pružale funkcionalnu zaštitu od svjetlosnih zraka sa svih strana.

Izloženost oka UV zrakama dovodi do oštećenja dijelova oka, te uzrokuje neke od bolesti oka poput katarakte ili sive mrene (zamagljenja očne leće) ili degeneracije žute pjege, što eventualno može dovesti i do gubitka vida.

Kod izbora materijala, preporuča se uzeti naočale koje imaju polikarbonatna stakla otporna na mehanička oštećenja, umjesto onih načinjenih od pravog stakla. Stakla neka budu tamno smeđa, tamno siva ili crna, a izbjegavajte zelena, plava ili neko drugo staklo neprirodnih i jarkih boja.

(JK)