Voće i povrće izvori su vitamina koje najčešće konzumiramo i kao takvi su jednostavno nezamjenjivi. Upravo za namirnicama bogatima C vitaminom posežemo u ove hladne zimske dane, kada nam je potrebna dodatna otpornost na razne prehlade i gripe. Međutim, mnoge vrste voća i povrća pravi izvor vitamina i minerala skrivaju u svojoj koži. Stoga ih je poželjno konzumirati upravo u njihovom “prirodnom stanju” – zajedno s kožom ili koricom. Pravilnom obradom i pripremom, iz mnogih je namirnica tako moguće “izvući” još više koristi za organizam i zdravlje, kada su vitamini i minerali u pitanju.

Voće i povrće s koricom kao prevencija bolesti

Detoksikacija, jačanje imuniteta i pomoć pri mršavljenju samo su neki od razloga za svakodnevnu konzumaciju voća i povrća. I dok je voće poželjno konzumirati kao međuobrok ili dodatak doručku, povrće je često potrebno kuhati i to najbolje na pari kako pod utjecajem topline ne bi izgubilo svoja svojstva. Kod pripreme, primjerice kuhanog krumpira, iz navike ćemo isti oguliti prije ili nakon samog kuhanja. Isto je i sa dosta vrsta voća kojeg ćemo konzumirati sirovog. Međutim, možda bismo idući put trebali razmisliti je li stvarno potrebno rješavati se korice ili kože.

Nekoliko provedenih istraživanja sada je još jednom potvrdilo kako koža ili korica često sadrži više vitamina od samog ploda, ali joj je dodano i još jedno svojstvo. Znanstvenici kažu kako može sadržavati i spojeve koji služe kao prevencija zloćudnih bolesti poput raka. Stoga bi savjet liječnika glasio – gdje i kad god možete, jednostavno konzumirajte namirnice s kožom ili koricom.

Vlakna, antioksidansi i zadržavanje nutrijenata

Netopiva prehrambena vlakna jedan su od glavnih sastojaka kože voća ili povrća, koji ćemo teško pronaći u samom plodu. Reguliranje probave kao i pomoć pri mršavljenju najvažnije su blagodati koje možemo dobiti njihovim unosom u organizam.

Sama korica ili koža ima, dakako, važnu funkciju zadržavanja vitamina i minerala unutar samog ploda. Ona će ih štititi čak i pri povišenoj temperaturi, što je i više nego dobar razlog da povrće poput krumpira, tikvica ili patlidžana ne gulite prije termičke obrade. U slučaju da vam okus kože jednostavno ne odgovara, bolja ju je opcija ukloniti nakon kuhanja ili pečenja.

Korica na svakodnevnom meniju

I dok je sasvim normalno voće poput jabuke pojesti s kožom, neke vrste voća i povrća ipak nam ne bi palo na pamet konzumirati u njihovom “izvornom obliku”. Međutim, ako nam okus odgovara, prepreka za to ne bi trebalo biti.

Naranče, limuni, i ostala citrusna voća mogu se pohvaliti time da sadrže zaista veliku količinu vitamina. Međutim, njihova koža ih ima još i više. Naravno da vam nitko neće preporučiti da naranču pojedete zajedno s koricom, no možete ju iskoristiti kao dodatak mnogim jelima i pićima. Naribajte ju sitno i dodajte vašoj voćnoj salati, a svoje će mjesto pronaći i u mnogim kolačima. Kora banane također je bogata antioksidansima i možete ju uklopiti u određena jela, termički obrađenu.

Krastavci, mrkva, tikvice, te patlidžan samo su neke vrste povrća s kojih se također ne preporuča guliti kožu. Dovoljno je tek oprati ih i pripremiti na uobičajen način. Kore i kože velikog broja voća i povrća također mogu biti baza za mnoge recepte. Zapamtite da čak i ako vam okus ne odgovara, termičkom obradom se on vrlo često izgubi te nema razloga da ostanete bez dodatne doze vitamina i minerala.