Mnogi popularni vitamini za djecu koji se nalaze na tržištu sadrže razine vitamina mnogo više od preporučenih dnevnih doza, navodi najnovija studija objavljena u stručnom časopisu JAMA Pediatrics. Studiju su proveli stručnjaci sa LECOM School of Pharmacy iz Pennsylvanije koji su proučavali sastav čak 193 različita i najpoznatija brenda vitamina za djecu.

Vitaminske dodatke podijelili su u dvije grupe: one koji su namijenjeni bebama mlađim od jedne godine i one koji su namijenjeni maloj djeci od 1 do 4 godine.

Zaključak studije je da je sastav mnogih primarnih vitamina značajno veći od preporučenih dnevnih doza. Brojni vitamini bili su u kapsulama, sirupima i drugim suplementima čak 900% viši.

Vitamini koji su u najvećem postotku premašivali dnevne preporučene doze su:

– Biotin: čak 900% više
– Vitamin B12: čak 500% više
– Vitamin C: gotovo 500% više
– Vitamin B6: 350% više
– Riboflavin: 300% više
– Tiamin: gotovo 300% više
– Vitamin A: gotovo 300% više
– Niacin: 250% više
– Vitamin E: 200% više

Vitamin D bio je jedini vitamin kojeg je bilo u propisanoj dozi ili čak i manje u obje dobne skupine.

Za svaki od vitamina medicina preporučuje maksimalne dnevne doze, posebno kod beba do jedne godine. Bebe nikako ne bi smjele uzimati više od preporučenih dnevnih doza sljedeće vitamine: C, E, K, B6, B2, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, biotin, kolin i vitamin A. No većina upravo tih vitamina premašuje više nego dvostruko preporučenu dnevnu dozu u vitaminskim dodacima.

Zašto je to problem? Nedavne studije otkrile su da su neki vitamini čak i opasni za zdravlje u prevelikim količinama. Samo za primjer, prevelike količine vitamina A mogu izazvati vrtoglavice, mučninu, glavobolje, pa čak i komu i smrt. Prevelike količine vitamina B6 mogu s vremenom izazvati oštećenje živaca, mučnine i preosjetljivost na sunčevu svjetlost. Prevelike doze niacina uzrokuju preznojavanje i svrbež kože.

Autori spomenute studije pišu: “Na temelju naše analize zaključujemo da većina pedijatrijskih vitaminskih dodataka nije bazirano na medicinskim preporukama i predstavlja opasnost od predoziranja”.

Studija nosi naziv “Tržišna analiza vitaminskih suplemenata kod novorođenčadi i djece”.

Nije poznato da li i koliko se od analiziranih vitaminskih dodataka nalazi i na hrvatskom tržištu.

Već smo pisali članak na temu trebaju li djeci vitaminski dodaci obzirom da je najprirodniji i najzdraviji način unošenja istih kroz zdravu i ujednačenu prehranu.

Obzirom da nam sastav dječjih vitamina nije poznat, uvijek se i bez iznimke prije davanja određenih vitaminskih dodataka djeci, posebno mlađoj od 4 godine, posavjetujte s pedijatrom.