Djeca koja jedu hranu bogatu vitaminom E pod manjim su rizikom od kožnih ekcema, odnosno neugodnih osipa i svrbeža povezanih s alergijama. Tako je pokazalo istraživanje među malim Japancima koje je ujedno otkrilo da vitamin A ne štiti protiv alergija kako se to do sada smatralo.

Dr. Masayuki Okuda sa Sveučilišta Yamaguchi u gradu Ube sa svojim je kolegama mjerio razinu čestica u krvi koje je pokazalo koliko djeca unose u organizam vitamina A i E preko hrane. Fokusirali su se na djecu koja boluju od astme ili ekcema, jer su oba spomenuta oboljenja povezana s alergijama.

U istraživanju je sudjelovalo 396 djece starosti 10 i 13 godina. Među njima je 240 djece imalo problema s ekcemima, hripanjem ili astmom, ali su znanstvenici otkrili da ne postoji veza između ovih oboljenja i razina vitamina A u organizmu djece.

S druge strane, djeca koja su u organizmu imala visoku razinu vitamina E pokazivala su 67% manje problema s kožnim ekcemima, od djece koja su imala najnižu razinu vitamina E.

Iako istraživanje još nije otkrilo zbog čega i kako točno vitamin E pomaže u smanjenju kožnih ekcema, ovo je istraživanje napravljeno puno preciznije od prethodnih koja su se svodila na razne upitnike o prehrani, odnosno nisu bila pouzdana jer su se temeljila na ljudskom sjećanju.  

Žuto, crveno i narančasto voće bogato je vitaminom A i sličnim tvarima, dok se vitamin E nalazi u biljnom ulju, žitaricama i orašastim plodovima.

Zdravstveni djelatnici preporučuju mnogo više dnevnog unosa vitamina A kroz prehranu, nego vitamina E, ali bi se to uskoro moglo promijeniti u korist vitamina E čija se blagotvorna svojstva na zdravlje ljudi tek otkrivaju.

Dr. Okuda smatra da vitamin E smiruje ekceme jer je hrana bogata ovim vitaminom bogata i antioksidanasima te tvarima koje obogaćuju imunološki sustav.

(JK, Izvor: Reuters Health)