Poznato je da od visokog tlaka (hipertenzije) obolijevaju stariji, pretili i neaktivni ljudi. No, od visokog tlaka pati čak 4 milijuna djece samo u Americi. Ta brojka se upeterostručila u posljednjih 20 godina.

To je stanje kojeg liječnici obično ne uspiju dijagnosticirati jer dugo nema jasnih vanjskih znakova hipertenzije pa tako mnoga djeca provode godine sa povišenim krvnim tlakom, a da to i ne znaju. Osim toga, dijete često izgleda zdravo i nema nikakvih pritužbi na bolove ili da se osjećaju loše.

Visoki krvni tlak stvara ozbiljan rizik od obolijevanja od srčanih bolesti kod djece, stoji u istraživanju John Hopkins centra. Čak i kada liječnici posumnjaju i detektiraju visoki krvni tlak kod djeteta, to nije u kliničkoj fazi kada bi se neke mjere prevencije još mogle poduzeti.

Jednostavnim jezikom rečeno, visoki krvni tlak ukoliko se ne liječi, može dovesti do zadebljanja lijeve srčane komore koja dovodi do smanjenje efikasnosti srca (ventrikularna hipertrofija), izazivajući otkazivanje srca i povećan rizik od infarkta miokarda.

Uz visoki krvni tlak često dolazi i visoki indekst tjelesne mase, kao i dijabetes, što oboljelu osobu stavlja u još težu i rizičniju situaciju. Liječnici diljem svijeta i sami se po prvi puta susreću sa situacijama u kojima djeca obolijevaju od bolesti odraslih, odnosno od kojih mališani u prošlosti nisu obolijevali.

Isto tako, jedno mjerenje tlaka ne može biti dovoljno za postavljanje dijagnoze. Ukoliko je dijete u prvom mjerenju imalo visoki tlak, trebalo bi ga staviti na promatranje i podvrgnuti daljnjim testiranjima, uključujući i ultrazvuk srca.

Što mogu učiniti roditelji?

Prije svega roditelji bi trebali poticati i ohrabrivati djecu da redovito vježbaju i da ne jedu previše slanu hranu. Dorbo je provjeriti je li u obitelji bilo oboljelih.

Ukoliko primjete krvarenje iz nosa, glavobolje i nedostatak daha kod manjih napora, neka hitno dijete odvedu liječniku. Insistirajte kod liječnika da se krvni tlak mjeri barem tri puta u određenim vremenskim razdobljima.

Provjeravajte krvni tlak kod djece starije od tri godine minimalno jednom godišnje. Liječnik će ga usporediti s normalnim vrijednostima ovisno o djetetovoj dobi, visini i težini.
(Izvor: Johns Hopkins Children’s Hospital)