Neke autosjedalice za djecu doslovno nemaju ni jedan toksični sastojak koji se i inače mogu pronaći u mnogim proizvodima široke potrošnje, no većina, njih čak 60%, sadrži takozvane kemijski zapaljive retardante i dodatke. Istraživanje svake godine provodi neprofitna američka udruga Ecology Center. Dobra vijest je da mnogi proizvođači pokušavaju autosjedalice poboljšati i iz njih maknuti toksične tvari.

Od 2008. godine kada je Ecology Center započeo s ispitivanjima, najkorištenije autosjedalice poboljšale su svoje ocjene za 64%.


Ove godine, Ecology Center ispitao je 150 modela dječjih autosjedalica, a otrovni sastojci na koje su testirane su: brom, klor, živa i drugi teški metali i alergeni.


Navedeni sastojci povezuju se s pojavom alergija, porođajnih deformacija, poteškoća u učenju, otrovanjima jetre i razvojem raka. Toplina i izloženost UV zrakama u automobilima mogu potaknuti oslobađanje tih kemijskih spojeva i povećati njihovu otrovnost.


Najosjetljivije su bebe, obzirom da im se obrambeni sustav organizma tek razvija te više vremena provode u autosjedalicama.


Na web stranici www.HealthyStuff.org, nalaze se detaljni podaci o otrovnim kemijskim spojevima u dječjim igračkama, automobilima, kućanskim potrepštinama i predmetima i drugim stvarima s kojima svakodnevno odrasli i djeca dolaze u dodir. Tamo se nalazi i popis najboljih i najgorih autosjedalica, kada je njihova toksičnost u pitanju.Najotrovnije autosjedalice u 2011. godini su:


Graco Snugride 35
Graco SnugRide 30
Britax Marathon 70
Britax Marathon
Recaro Pro Booster
Recaro ProSPORT ToddlerNajmanje otrovne autosjedalice u 2011. godini su:


Chicco KeyFit 30
Graco Snugride 35
Combi Shuttle 33
Graco Comfort Sport
Graco MyRide 65
Safety 1st OnSide Air
Graco Nautilus Elite 3-in-1
Graco Turbo Booster


Osim navedenih, ispitane su i sljedeće marke autosjedalica: Alpha Sport, Baby Trend, Clek, Compass, Dorel Juvenile Group (Cosco, Eddie Bauer, Maxi-Cosi, Safety First), Evenflo, Fisher Price, Harmony Juvenile, Orbit Baby, Peg Perego, Sunshine Kids, Teutonia i The First Years.


“Autosjedalice spašavaju živote. Apsolutno je nužno da roditelji djecu stave u autosjedalicu kad ih voze, bez obzira kakav je rejting sjedalica dobila na web stranici HealthyStuff.org,” kazao je Jeff Gearhart, direktor sektora istraživanja u udruzi Ecology Center. “Ipak, naše istraživanje pokazuje da neke autosjedalice sadrže više štetnih kemijskih spojeva od drugih. HealthyStuff.org olakšava roditeljima da pronađu najbolju sjedalicu za svoje dijete”.


Veliki proizvođači autosjedalica zamoljeni su da izbace otrovne aditive i kemijski zapaljive retardante pri proizvodnji sjedalica i kolica.