Željezo ima vrlo važnu ulogu u fizičkom i mentalnom razvoju djece. Potrebnu razinu željeza u organizmu djeca održavaju preko hrane bogate tim nutritijentom. Željezo je važno zbog stvaranja hemoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga. Nedostatak željeza u oranizmu nazivamo – anemija.

Željezo i bebe

Novorođenče potrebne količine željeza dobiva iz majčinog mlijeka, a zalihe su dovoljne za prvih nekoliko mjeseci života. Bebe koje se hrane nadomjesnim formulama, također dobivaju dovoljno željeza koji je njihov sastavni dio.
Kada dijete prijeđe na krutu hranu, roditelji moraju voditi računa da u namirnice uvrste i one koje su bogate vitaminima.  

Hrana bogata željezom

Postoji obmana da je kravlje mlijeko bogato željezom, no imajte na umu da djeca do 1. godine života ne smiju piti kupljeno mlijeko jer mnoge njegove sastojke ne mogu probaviti. S druge strane treba uzeti u obzir činjenicu da je željezo u industrijski proizvedenom mlijeku često preradom uništeno, pa naknadno umjetno dodano.

Postoji niz drugih namirnica koje su bogate željezom i koje bi trebale dječjem organizmu osigurati zdrav rast i razvoj, a neke od najpristupačnijih su:
– meso (govedina, janjetina, svinjetina, teletina, jetra, piletina, puretina)
– žitarice (kruh sa sjemenkama, riža, pržene sjemenke, žitarice i muesli)
– mahunarke (slanutak, grah, grašak, leća)
– povrće (špinat, brokula, prokulica, kelj)

Željezo će se dobro apsorbirati iz hrane u dječji organizam, a osobito ako navedene namirnice kombinirate sa namirnicama bogatim vitaminom C (naranče, rajčica, crvena paprika, kivi…)

Simptomi anemije

Premale količine željeza u organizmu smanjuju količinu hemoglobina koji prenosi kisik stanicama kroz krvotok. Tada se javlja anemija čiji su najčešći simptomi:
– pretjerani umor
– odbijanje hrane
– bljedoća kože
– usporeno dobivanje na kilogramima
– ubrzano kucanje srca
– sklonost iritacijama
– krhki i lomljivi nokti
– natečen i suh jezik

Osim ovih fizičkih, djeca pate i od socijalnih posljedica. Naime, teško se koncentriraju u školi te popuštaju u ocjenama, zbog čega mogu biti stigmatizirana i odbačena od strane vršnjaka.

Nadomjesci željeza

Bebe koje majke doje ili pak one koje su na nadomjesnim formulama, ne trebaju nikakve dodatne količine željeza. Isto tako, djeca starija od 12 mjeseci ne trebaju dodatno željezo, osim ako u potpunosti odbijaju jesti namirnice bogate željezom. Najbolje je konzultirati se sa pedijatrom ukoliko sumnjate u anemiju kod mališana. Naime, dodaci željeza smiju se djetetu davati isključivo ako pretrage pokažu da ono doista ima nedostatak tog nutritijenta. “Predoziranje” željezom dovodi do otrovanja te je opasno.
(JK, Izvor: Suite101)