Kad govorimo o nezdravoj hrani, ponekad je najbolje ne znati što zapravo jedemo. Dobar primjer za to su gumeni bomboni. Šareni, slatki zalogajčići u obliku životinjica, omiljena su poslastica većine djece i odraslih. No kad saznate na koji način se proizvode i od čega su zapravo sastavljeni, istina o gumenim bombonima možda vam se neće svidjeti.

Gumeni bomboni napravljeni su od želatine, proteina bez boje i okusa koji daje gumenu teksturu. Želatina se izdvaja i dobiva prokuhavanjem životinjske kože, tetiva, ligamenata i kostiju u vodi. Potom im se dodaju šećer, umjetne boje, umjetne arome i razni kemijski stabilizatori.

Na flamanskoj javnoj televiziji VRT prikazuje se dokumentarni serijal pod nazivom Over Eaten (On Food) u kojem belgijska filmašica Alina Kneepkens istražuje kako se korak po korak proizvode pojedine namirnice iz široke potrošnje. Kratki film o gumenim bombonima dio je serijala o tome kako se proizvode sastojci za prehrambenu industriju (šećer, puding, želatina, meso i sl.), kakav je njihov put od farme do našeg stola ili polica trgovina.

Ovakvih serijala o tome kako se nešto proizvodi ima puno i koncept nije originalan, no Alina Kneepkens daje jedan zanimljiv obrat u svojim uratcima – priču gradi obrnutim smjerom, odnosno prvo gledateljima prezentira njihovu omiljenu hranu, a onda raspetljava proces njenog nastajanja u smislu razotkrivanja proizvodnje sastojaka od kojih je napravljena.

Epizoda o proizvodnji gumenih bombona mnoge je ostavila iznenađenima i zgađenima.

! Upozoravamo da je sadržaj videa pomalo šokantan, tužan i grozan, ali istina je ponekad takva.

Over eten – De weg van een snoepje from Eén on Vimeo.