Joga za djecu odličan je način da klinci razviju svijest o svojem tijelu, govor tijela, kooperaciju s drugima i vještinu promatranja. Uz jogu djeca mogu vrlo lako naučiti dijelove tijela i njihovu funkciju u organizmu.

Sve veći problem u svijetu, kad su djeca u pitanju, postaje njihova neaktivnost, loša prehrana i nakupljanje suvišnih kilograma u vrlo mladoj dobi, što pak rezultira raznim zdravstvenim problemima. Sve više djece bira Internet, gledanje televizije i igranje video igrica prije odlaska na svježi zrak i igranja na otvorenom.

Svaka dob djeteta idealna je da ga upoznamo s jogom. Joga za djecu sastavljena je od dinamičnih pokreta, postavljanja tijela u određene poze, tehnika disanja i meditacija te drugih sličnih vježbi koji tijelo i duh čine zdravijima.

Na satu joge djeca će polagano usvajati imena dijelova tijela i terminologiju koja je ne samo zabavna, već primjenjiva i kod igranja kod kuće. Mnoge poze pobudit će maštu kod djece pa će često kroz vježbu zamišljati kako se penju na planinu, šeću kroz džunglu ili balansiraju na žici.

Isto tako, mašta se stimulira oponašanjem raznih životinja, pa će razne poze zatijevati oponašanje psa koji laje, skakanje poput klokana, izvijanje poput mačke. Cilj svih vježbi je ptaknuti djecu da se što više kreću i da kretanje postane dio njihve svakodnevice od najranije dobi.

Tehnike disanja

Joga djecu priprema na korištenje tehnika disanja koje se primjenjuju kasnije u odrasloj dobi. Jedan od primjera kako to izgleda u praksi je kada instruktor joge napravi “most” a djeca puzaju ispod njega, proizvodeći zvukove oput parnog broda.


Joga i djeca s hiperaktivnim poremećajem

Daniela Cvitković napravila je stručni rad po nazivom “Joga za djecu s poremećajem deficit pažnje/hiperaktivnost” u čijem sažetku stoji: “Djeca s poremećajem deficita pažnje/hiperaktivnosti zbog poteškoća koje imaju te zbog negativnih reakcija od strane okoline teže se uklapaju u zahtjeve koje okolina postavlja te s vremenom razvijaju niže samopoštovanje, a neki i niz neprihvatljivih ponašanja.
Nastojeći pomoći djeci, a i okolini, temeljem ispitivanja razvijeni su mnogi načini, metode u radu s djecom s ovim poremećajem. Joga predstavlja univerzalni način koji donosi dobrobiti svim vježbačima pa tako I djeci s ovim poremećajem. U radu su tako više dotaknuti upravo koristi od joge za djecu s deficitom pažnje/hiperaktvnim poremećajem.”

(JK)