Američka agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA) pokušat će ubrzati postupak odobravanja lijeka koji bi trebao riješiti osnovne simptome autizma.

Farmaceutska tvrtka Yamo Pharmaceuticals objavila je ovog tjedna kako je dobila FDA-ovu oznaku za ubrzano razvijanje lijeka pod nazivom L1-79. Odluka dolazi nakon što je rezultat malog kliničkog ispitivanja utvrdio da lijek pokazuje značajan potencijal, javlja Disability Scoop.

Preliminarni podaci pokazuju da je u roku od nekoliko dana od početka terapije lijekom L1-79 došlo do smanjenja razdražljivosti, letargije, hiperaktivnosti i anksioznosti nekih bolesnika te poboljšanja govora, komunikacije, socijalizacije i svijesti o sebi i drugima, što je rezultiralo poboljšanim ponašanjem i boljom kontrolom pacijenata, napominju iz farmaceutske tvrtke.

Trenutno su odobrena dva lijeka i to Risperidon i Aripripazol koji pomažu kod razdražljivosti povezane s autizmom, ali nije odobren niti jedan lijek koji bi liječio osnovne simptome poremećaja.

U planu dodatna istraživanja

Ranije ove godine FDA je odobrila sličan status drugom lijeku, Balovaptanu koji je razvila farmaceutska tvrtka Roche. Balovaptan je pokazao potencijal za poboljšanje “temeljne društvene interakcije i komunikacije” kod osoba s autizmom.

Iz Yamo Pharmaceuticalsa su istaknuli da su planirana dodatna klinička ispitivanja L1-79 koja će uključivati djecu, adolescente i odrasle osobe s autizmom.

Ovo je važan i uzbudljiv korak prema razvijanju neophodnog liječenja simptoma poremećaja iz autističkog spektra, kaže J. Thomas Megerian, glavni liječnik Yamo Pharmaceuticalsa i viši potpredsjednik odjela kliničkog razvoja.

Veselimo se se što ćemo blisko surađivati ​​s FDA-om i našim savjetnicima dok unaprijedimo L1-79 kroz dodatne kliničke studije, poručuje liječnik Megerian.

[PROČITAJTE JOŠ: Uređaj koji pomaže dijagnosticirati već kod 2-godišnjaka]