Većina djece pati od jakih bolova u mišićima u periodu brzog rasta i razvoja. Takvi jaki i iznenadni bolovi nazvani su “bolovima rasta”. Iako ovo stanje nije povezano ni s jednom ozbiljnom bolešću i obično bolovi nestanu sami od sebe u kasnom djetinjstvu, nakon što razvoj završi, sigurno nije nimalo ugodno za djecu, a niti za roditelje kojima je teško gledati djecu u bolovima. Riječ je uglavnom o grčevima u mišićima kod predškolaca i školaraca predtinejdžerske dobi.

Bol je najčešća u kasno popodne i uvečer, ponekad se javlja i noću i najčešća je u nogama. Jačina boli varira ovisno o djetetu, no većina djece koja ih je iskusila ne osjeća bol svakodnevno.

Bolovi rasta javljaju se kod 25 – 40 % djece. Najčešći su u dvije faze djetetova života: u djetinjstvu između 3. i 5. godine i kasnije između 8. i 12. godine.

Bol se javlja kao posljedica skakanja, penjanja i trčanja. No, nema dokaza da bol uzrokuje rast kostiju. Bol se najčešće javlja nakon što dijete provede užurban dan na nogama. Većina djece koja je iskusila ovakvu bol ističe da se najčešće javlja u bedrima, listovima i iza koljena. Ako su bedra natekla, crvena, topla ili izrazito osjetljiva, tada je riječ o nekoj ozbiljnijoj bolesti kojoj je potrebno posvetiti više pažnje.
 

Kako da roditelji prepoznaju razliku između “boli rasta” i nečeg ozbiljnijeg?

Liječnici ovakvu vrstu boli od ozbiljnijih oboljenja prepoznaju prema reakciji djeteta na dodir bolnog mjesta. Djeca koja pate od boli zbog nekog drugog, ozbiljnijeg razloga ne dopuštaju dodirivanje bolnog mjesta. Dok djeca s “bolesti rasta” reagiraju upravo suprotno – osjećaju se bolje kad im se mjesto boli masira, dodiruje, a naravno i maženje pomaže.

Liječnici dijagnozu “boli rasta” donose tek kad isključe sve ostale potencijalne bolesti. Donošenje dijagnoze ne bi trebalo trajati predugo s obzirom na to da liječniku već puno govori i rutinski pregled kao i provjeravanje povijesti bolesti. U rijetkim slučajevima za postavljanje dijagnoze potrebne su pretrage krvi ili rentgensko snimanje.

Ako se kod vašeg djeteta javljaju neki od ovih simptoma vjerojatno je da nije riječ samo o “boli rasta” već je potrebno konzultirati liječnika:

– konstantna bol i bol ujutro
– naticanje i crvenilo područja listova
– bol povezna s određenom ozljedom
– povišena tjelesna temperatura
– neobični osip
– šepanje
– gubitak apetita
– slabost organizma
– konstantni umor
– neuobičajeno ponašanje

Kako roditelji mogu pomoći djetetu koje pati od “boli rasta”?

– masirajte područje boli
– radite vježbe rastezanja s djetetom
– stavljajte obloge
– i u krajnjem slučajtu, dajte djetetu tablete protiv bolova