Česte upale dišnih puteva s kašljem, šmrcanjem i grloboljom ni ove zime neće zaobići mnoge mališane i odrasle. U potrazi za što prirodnijim lijekovima i dodacima prehrani, mnogi roditelji otkrili su magareće mlijeko. Posebno se blagotvornim pokazalo kod djece koja uz zimske boljke još pate i od raznih alergija.

OPG Ciganović – provjereni proizvođač kojem su magarci ljubav, strast i veselje

Kad se govori o magarećem mlijeku i kad pretražujemo informacije o ovom blagotvornom napitku na internetu, svakako ćete naići na stranicu Magare.hr iza koje stoji obitelj Ciganović, odnosno OPG Ciganović. Oni su prije desetak godina kupili svoje prvo magare i beskrajno se zaljubili u tu divnu životinju koja već stoljećima čovjeku pomaže u najtežim poslovima. Kako sami kažu: “Magarci su naša strast, ljubav i veselje”. Obitelj Ciganović danas ima jednu od najvećih farmi magaraca u Hrvatskoj blizu Ivanić Grada, a osim brige o životinjama, neumorno promoviraju sve blagodati magarećeg mlijeka za čovjeka.

U proizvodnji i prodaji magarećeg mlijeka i proizvoda od magarećeg mlijeka umjereni su i obzirni prije svega prema životinjama. Naime, magarice nisu nikada bile uzgajane da budu mašine za proizvodnju mlijeka. Izdajati ih treba pažljivo, jer svaka oduzeta kapljica magarećeg mlijeka znači manje hrane za njezinog magarčića (pule) koji sisa otprilike svakih 15-30 minuta. Dnevno se magarici smije uzeti od 0,2 dcl do 0,5 dcl mlijeka.

To su razlozi zbog kojih je magareće mlijeko dragocjeno. Cijena mu je 400 kn za 1 litru (smrznuto) ili 600 kn za litru svježeg mlijeka, ali se kupuje u manjim dozama. Mlijeko se može nabaviti u zaleđenom stanju, zbog duljeg vremena upotrebe. Smrzavanje mlijeka ne utječe na gubitak ljekovitih tvari.

Magareće mlijeko kao prirodni lijek protiv alergija i dišnih infekcija

Magareće mlijeko sve je zanimljivije i stručnjacima, posebno od kad su otkrili da je po sastavu najsličnije majčinu mlijeku i najhranjivija je zamjena za kravlje mlijeko. To je posebno važno djeci koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka. S magarećim mlijekom dobit će sve potrebne hranjive tvari, a bez alergijskih reakcija.

Od hranjivih tvari u magarećem mlijeku posebno treba izdvojiti:
– vrlo visoke razine “dobrih” i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina,
– visoke razine kalcija,
– prisutnost enzima lizozim (poznat i kao “antibiotik tijela” zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava razne upalne procese u probavnom sustavu)
– 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko te vitamine A, D, E i F
– visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka.

Drugim riječima, magareće mlijeko ublažava simptome infekcija i alergija, jača imunitet djeteta i pomaže mu da postane otpornije na sezonska oboljenja i alergene te pridonosi zdravom razvoju mozga i vitalnih organa.

Veliki plus kod magarećeg mlijeka je i taj što je lagano, slatkasto i ukusno pa ga djeca doista vole piti.

Više o sastavu i zdravstvenim dobrobitima magarećeg mlijeka pročitajte ovdje.

Kozmetika na bazi magarećeg mlijeka – antialergena, blaga i potpuno prirodna

Atopijski dermatitis, razni ekcemi, pelenski osip, seboreični dermatitis, koža sklona aknama, ispucala koža na rukama… ovo su samo neki od problema zbog kojih su ljudi odlučili isprobati kremu, melem, sapun i druge kozmetičke proizvode na bazi magarećeg mlijeka.

Samo za primjer, melem od magarećeg mlijeka zaustavlja upalne mehanizme i umiruje iritaciju, ublažava osjećaj peckanja i zatezanja, hidratizira i vraća koži mekoću, vlagu i prirodnu zaštitu.

Svi kozmetički proizvodi napravljeni su bez ikakvih aditiva, emulgatora i umjetnih mirisa.

U trgovini na stranici Magare.hr možete pogledati kompletnu ponudu kozmetike.

Ako vas do sad nismo uvjerili u divotu i dobrobit magarećeg nektara i kozmetike, pročitajte preporuke i iskustva drugih roditelja.