Do sad nepoznata neurološka bolest koja po simptomima jako nalikuje dječjoj paralizi ozbiljno zabrinjava roditelje i zdravstvene stručnjake u SAD. Znanstvenici su se odmah bacili na proučavanje uzroka i traženje mogućeg lijeka. Ove godine je zabilježeno 66 novih slučajeva, ali bolesti koja je dobila naziv AFM ili akutni flacidni mijelitis, još uvijek nije pronađen uzročnik.

Djeca oboljela od ove misteriozne bolesti iznenada, gotovo preko noći počinju pokazivati neurološke simptome poput slabosti u udovima. Ne mogu više hodati niti koristiti ruke i potrebna im je hitna hospitalizacija.

Liječnici tj. struka već duže vrijeme znaju za akutni flacidni mijelitis, ali od 2014. godine broj slučajeva drastično je porastao i ne znaju po kojem ključu se bolest širi. Od 2014. do 2018. zabilježeno je 386 slučajeva bolesti koja je zahvatila djecu u 22 američke države. Djeca nisu bila u kontaktu i kod njih nije primijećen neki zajednički faktor koji bi mogao biti potencijalni uzročnik. Uzročnici na koje se stoga sumnja su virusi ili kemikalije i zagađenja iz okoliša.

Bolest napada živčani sustav i to leđnu moždinu zbog čega djeca ne mogu koristiti mišiće i gube reflekse.

Iako su simptomi vrlo ozbiljni, bolest i dalje spada u tzv. rijetke bolesti (pogađa manje od 1 osobu na njih milijun). Ipak, roditelji su prestrašeni jer se ne zna kako se bolest prenosi, što ju uzrokuje i kako zaštititi djecu.

Jedini naputak zdravstvenih institucija u SAD za sad je da roditelji istog trena kad zapaze spomenute simptome, dijete odvedu na hitnu, odnosno u bolnicu.

Simptomi:

– gubitak mišićnog tonusa i refleksa u rukama i nogama
– opušteni mišići lica
– otežano pomicanje očiju
– opušteni kapci
– otežano gutanje
– otežano govorenje