Na sisačkom području posljednjih je mjeseci zapažena povećana pojava svraba, kožne bolesti poznate i kao šuga, koja ima obilježja epidemije, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo. Inače, svrab ili šuga je zarazna parazitska kožna bolest koju uzrokuje grinja. Grinja se ukopava u kožu i tu polaže jajašca iz kojih kojih se dalje legu grinje.

Kako se svrab prenosi?

Ponajprije, svrab se prenosi dodirom s kože na kožu, ali za njegovo prenošenje potreban je dulji kontakt sa zaraženom osobom, npr. spavanje u istom krevetu. Iako manje uspješan, prijenos je moguć i preko rublja, posteljine ili odjeće koje su prethodno rabile zaražene osobe. Svrab “voli” obitavati u kolektivima, pa od njega nerijetko obolijevaju djeca u školama i vrtićima. Prijenos svraba među njima moguć je u slučaju duljega bliskoga kontakta, a pojava bolesti u razredu najčešće je posljedica prijenosa bolesti iz obitelji.

Simptomi svraba

Najčešći simptomi su svrbež koji je intenzivniji noću te male rupe na koži koje se pojavljuju u naborima kože. Najčešće mjesto zaraze kod djece su:

  • skalp
  • lice
  • vrat
  • dlanovi
  • tabani

Kod djece koja se nikada prije nisu susrela sa svrabom, simptomi se pojavljuju 4 do 6 tjedana nakon izlaganja. Nije na odmet spomenuti da zaraženo dijete može širiti bolest i u periodu prije simptoma bolesti. Kod djece koja su već ima svrab, simptomi se pojavljuju ranije, 1-4 dana nakon novog izlaganja.

Liječenje svraba

Svrab ne prolazi sam od sebe već ga je potrebno liječiti, i to terapijom koju prepiše liječnik. Svrbež može biti prisutan i do dva tjedna nakon uspješno provedene terapije. Ukoliko se on oduži na dva do tri tjedna, potrebno je obratiti se liječniku. Osim terapije, stručnjaci savjetuju i detaljno pranje sve odjeće i posteljine te čišćenje predmeta i prostora s kojima je zaraženo dijete bilo u kontaktu.

Ova vrsta zaraze pojavljuje se periodično, u intervalima od nekoliko godina. Premda se svrab po tijelu najčešće javlja u nehigijenskim uvjetima, svatko se može zaraziti. Inače, svrab se nalazi na popisu zaraznih bolesti čije je prijavljivanje prema „Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti“ obvezno.