U Hrvatskoj su zabilježeni prvi slučajevi groznice uzrokovane takozvanim virusom Zapadnog Nila, pa su mnogi roditelji zabrinuti. Kod straha i zabrinutosti najbolje se informirati, pa vam donosimo nekoliko osnovnih informacija o kakvoj se bolesti radi, koliko je opasna i imate li razloga za zabrinutost.

Kako se osoba može zaraziti?

Virus Zapadnog Nila se prenosi ubodom zaraženog komarca, a izvor zaraze su velike ptice. Komarac se virusom zarazi nakon sisanja krvi ptica. S obzirom da je Hrvatska tranzitna zemlja za mnoge ptice selice i stanište mnogih ptičjih vrsta, a uz to i pogodna za lijeganje komaraca, nije čudno da se svako toliko pojavi groznica uzrokovana ovim virusom.

Čovjek se virusom ne može zaraziti direktno od ptice.

Je li osoba zaražena virusom zarazna za druge?

Zaraženi ne prenosi bolest na druge, ali je iznimno važno da se javi liječniku kako bi se napravili testovi, utvrdila bolest, dogovorilo liječenje i kako bi se informacija prenijela epidemiolozima koji će potom provesti potrebne mjere prevencije na području na kojem se insekti skupljaju.

Koji su simptomi groznice i tko su osjetljive skupine?

Simptomi groznice uzrokovane virusom Zapadnog Nila vrlo su slični gripi – visoka temperatura, glavobolja, slabost tijela, malaksalost i dezorijentacija. Kod nekih zaraženih pacijenata javljaju se i kožni osip i povećani limfni čvorovi. Bolest teže pogađa starije osobe s postojećim kroničnim oboljenjima (poput dijabetesa), a u toj dobnoj skupini zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva u Europi kada se bolest razvila u meningitis ili encefalitis (upala mozga).

Kako izgleda liječenje?

Kod blažih simptoma liječnici neće pripisivati nikakve specifične terapije već će savjetovati stari dobri recept – ostati u krevetu, iznojiti se, piti puno tekućine i eventualno uzeti tablete protiv bolova ili za snižavanje temperature. Kod teže kliničke slike, oboljeli se hospitalizira kako bi se pratilo stanje i spriječio razvoj bolesti u smjeru meningitisa i upale mozga.

Djeci se obično kod blagih simptoma pripisuje paracetamol kako bi se spriječile eventualne komplikacije.

Cjepivo za virus Zapadnog Nila još uvijek ne postoji.

Ima li mjesta panici i kako se zaštititi?

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da nema razloga za paniku. Prevencija bolesti svodi se na mjere osobne zaštite, što znači da svatko od nas treba provoditi mjere zaštite od uboda komaraca. Više o “borbi” protiv komaraca pisali smo u članku niže, pa ga svakako pročitajte.

Ljetna opasnost: Komarci