Velik broj djece koji boluje od astme alergičan je na kikiriki, no roditelji ne mogu povezati simptome i nisu svjesni stanja, pokazuju rezultati najnovije studije američkih znanstvenika.

 

“Mnogi respiratorni simptomi alergije na kikiriki mogu nalikovati na napadaj astme i obrnuto. Riječ je o kratkom dahu, teškom disanju i kašljanju“, kaže voditelj studije i glavni istraživač dr. Robert Crohn.

Oko tri posto dječje populacije u Australiji, zapadnoj Europi i SAD-u alergično je na kikiriki, a dokazi pokazuju da se ta alergija, koja se razvije u ranom djetinjstvu, počela širiti i Afrikom i Azijom.

Najmanje količine kikirikija mogu izazvati anafilaktički šok, što može završiti kobno, stoga je itekako važno da roditelji i dijete ne miješaju tu alergiju s drugim stanjima i da uvide važnost izbjegavanja svih namirnica koje sadrže kikiriki.

Djeca s astmom i alergijom na kikiriki imaju povećani rizik od  jakog napadaja astme pa moraju biti pod velikim nadzorom kako bi se astma držala pod kontrolom, ističe se u studiji.

Znanstvenici su tijekom preliminarne studije ispitali 1517 djece koja boluje od astme. Cilj ispitivanja bio je utvrditi kolik je broj ispitane djece osjetljiv na kikiriki. Istraživanje je pokazalo da je 11 posto djece koja su barem jednom došla u bolnicu za djecu u državi Ohio na pregled pluća, imalo problema s kikirikijem.

Gotovo 50 posto djece podvrgnuto je alergološkim testovima: osjetljivost na kikiriki utvrđena je na  22 posto malih ispitanika.

Druga šokantna činjenica otkrivena tijekom istrživanja jest da gotovo 53 posto roditelja čija su djeca preosjetljiva na  kikiriki nije svjesno tog stanja.

“Studija pokazuje da djeca s astmom mogu izvući velike benefite od testova na osjetljivost na kikiriki, posebice u slučajevima kada je teško postići kontrolu nad teškim disanjem i kašljanjem”, kaže Chron.

Ako liječnik i roditelji primijete ovaj problem kod astmatičnog djeteta, svakako bi trebali razmotriti odlazak na alergološko testiranje, čak i ako se na prvu isključuje alergija na kikiriki.